POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Травиата“ в Пловдив, както не можем да я видим на закрито

Операта на Верди се разгръща в редки за България мащаби на Античния театър в града под тепетата

Откритата римска сцена в Пловдив е превърната от художника Николина Костова-Богданова в „златна клетка” за безпътната куртизанка Виолета и нейните богати обожатели.  - „Травиата“ в Пловдив, както не можем да я видим на закрито

Откритата римска сцена в Пловдив е превърната от художника Николина Костова-Богданова в „златна клетка” за безпътната куртизанка Виолета и нейните богати обожатели.

Продукция с мащаби, които не позволяват представление в зала на закрито, ще видят зрителите на фестивала Opera Open в Пловдив в събота, 17 юни. От 21 часа на Античния театър се завръща най-играната опера в света – „Травиата“ от Верди, под режисурата на доц. Нина Найденова и диригентството на Иван Ангелов, който това лято чества 75-годишен юбилей.

Като Виолета ще видим Станислава Момекова, наскоро върнала се от продължително турне в САЩ, където се превъплъти в същата роля. В „Травиата“ сега ще чуем още Иван Момиров (Алфредо) и Марчин Брониковски (Жорж Жермон).

Останалите партии се изпълняват от Евгений Арабаджиев, Валерия Мирчева, Август Методиев, Светлана Иванова, Владимир Ников и Борис Кучков.  Диригент на хора е Константин Добройков, а оркестърът се предвожда от концертмайстора Мичо Димитров.

А в интерпретацията си Нина Найденова се фокусира над „смирението” в различните му проекции и търсенето на път към него, освен че разглежда заложените вечни теми и конфликти в произведението: общество и личност, морал и праведност, експлоатация и експлоатирани, родители и деца, болест и живот, прегрешение и изкупление.

Откритата римска сцена в Пловдив е превърната от художника Николина Костова-Богданова в „златна клетка” за безпътната куртизанка Виолета и нейните богати обожатели. Стотици метри коприна са преминали през ателиетата на Операта за едни от най-пищните сценични костюми, виждани на Античния театър.  Мащабът на продукцията не позволява тя да бъде представяна в зала на закрито.

Хореограф на премиерното заглавие е Боряна Сечанова, която освен с балета, работи  активно и със солистите и хора на Опера Пловдив, за да пресъздаде е блясъка и суетата на разгулния Париж.

Билети за премиерата на „Травиата” се продават на касата на операта в Дом на културата, в Билетен център пред Общината и онлайн в „Ивентим“. Opera Open е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата.

Вижте още: ПЪЛНА ПРОГРАМА НА OPERA OPEN 2017

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg