Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Балкански космополитизъм

Сряда вечер в НДК с Влатко Стефановски, Теодосий Спасов и Мирослав Тадич

Влатко Стефановски, Теодосий Спасов и Мирослав Тадич вдигнаха на крака зала 1 на НДК. Снимки: Авторът - Балкански космополитизъм

Влатко Стефановски, Теодосий Спасов и Мирослав Тадич вдигнаха на крака зала 1 на НДК. Снимки: Авторът

Влатко Стефановски, Теодосий Спасов и Мирослав Тадич, заедно със симфоничния оркестър и хор на БНР под палката на Кристиян Ярви най-сетне показаха и у нас защо проектът „Балканска треска“ е приет добре навсякъде по света. Който навремето е пропуснал да гледа на живо Джон Маклафлин, Пако де Лусия и Ал де Меола в „Петък вечер в Сан Франциско“, на 11 май можеше в някаква степен да си навакса с една „Сряда вечер в НДК“ – или поне да добие усещане за пропуснатото.

Усещането да слушаш трима виртуози, които освободени от технически и жанрови ограничения разказват вълшебни фолклорни приказки, с джаз или рок акценти, разположени удобно в класическата и обогатяваща звукова среда на симфоничния оркестър… Среда, в която пъргавите пръсти на Стефановски и Тадич плетат трескави музикални фантазии, а Теодосий като пръв сред равни, пее, подвиква и надува кавала си така, че изкарва от него звуци като от поне няколко различни, незнайни инструмента. Доколкото Тадич е босненец от сръбски и хърватски произход, Стефановски е македонец, а и Спасов е българин, триото може да се нарече балканско. Но музиката, която изпълняват тримата, е космополитна и далеч надхвърля регионалните ритми и мелодии.

Spasov-Tadich-Stefanovski4

Кристиян Ярви, американският диригент, роден в Естония, води и въодушевлява оркестъра – а и публиката – с много настроение, ентусиазъм, танци и подскоци. Зрителите, изпълнили зала 1, останаха щастливи и за съжаление музикантите излязоха на бис само веднъж.

Spasov-Tadich-Stefanovski3

Spasov-Tadich-Stefanovski6

Spasov-Tadich-Stefanovski5

Ако в този проект има нещо, за което да се съжалява, то е, че на следващия ден не всички можем да отидем в Габрово, за да чуем същата тази музика в един по-интимен вариант. Спасов, Стефановски и Тадич ще свирят без стероидния ефект на големия оркестър – оставени сами на себе си.

Spasov-Tadich-Stefanovski

 

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах