Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Трети древен град сринат от Ислямска държава

И Дур Шарукин пометен от културното прочистване на екстремистите

40-тонна каменна статуя на асирийски ламасу – полубик, получовек. Този от снимката в момента е разположен в Музея на Чикагския университет. Поне няколко такива обаче са били в царския дворец на Дур Шарукин, когато са нахлули ислямистите. - Трети древен град сринат от Ислямска държава

40-тонна каменна статуя на асирийски ламасу – полубик, получовек. Този от снимката в момента е разположен в Музея на Чикагския университет. Поне няколко такива обаче са били в царския дворец на Дур Шарукин, когато са нахлули ислямистите.

Пореден древен град в Ирак е бил сринат от Ислямска държава. Дур Шарукин – днес Хорсабад, известен с каменните си барелефи, е бил изравнен със земята с булдозери и експлозиви – съдбата, която преди дни постигна Нимруд и Хатра.

Градът се намира на около 15 километра североизточно от контролирания от екстремистите град Мосул. Според данни на местни жители, цитирани от ДПА, ислямистите са разграбили повечето антични предмети, до които са се докопали, а останалите артефакти и древни сгради са били взривени.

Дур Шарукин е основан като столица на Асирия от крал Саргон II през 717 г. Градът е бил укрепен с масивни стени, 157 кули и седем порти към всички посоки. Освен храмове, в него е имало и царски дворец с десетки скулптури и изкусни каменни барелефи.

В последните дни бойците от Ислямска държава сринаха още една столица на Асирийската империя – Нимруд, както и друг емблематичен град от региона – Хатра. Последната серия на масовото унищожение на културно-исторически ценности започна с акция в музея в Мосул, когато със стоманени чукове бяха разбити десетки статуи, някои от които датирани на повече от 3 хиляди години.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg