VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Трети март: „Възвишение“ по БНТ1

И още от телевизионната програма на националния празник: „Под игото“, „Шибил“, „Воевода“

Връх Шипка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Трети март: „Възвишение“ по БНТ1

Връх Шипка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Възвишение“ най-после ще има своята премиера и по телевизията-майка БНТ. Филмът на Виктор Божинов по едноименния роман на Милен Русков ще бъде излъчен на Трети март. Историята за Гичо, Асенчо и Арабаконашкия обир от 1872 г. ще бъде показана от 20,30 ч. по БНТ1.

Четирите програми на БНТ ще имат специална празнична програма на националния празник, гарнирана с колекция от документални и игрални исторически филми.

БНТ4 ще припомни телевизионната адаптация на „Под игото“ на Янко Янков и Нина Янкова. В познатите Вазови образи влизат актьорите Андрей Слабаков, Елена Маркова, Илия Караиванов, Любен Чаталов, Кирил Варийски, Георги Георгиев-Гец, Георги Парцалев, Георги Калоянчев.

През 2019 г. се навършват 125 години от издаването на „любимия роман на българите“ в самостоятелна книга. По този повод БНТ ни припомнят времето, когато романът получи това определение след допитване, с документалния филм на Андрей Слабаков „Голямото четене: „Под игото“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Друга българска класика ще пренесе зрителите в тъмните векове на България под турско владичество – филмът „Шибил“ на Захари Жендов от 1968 г. (по БНТ1). В ролите са Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова.

В празничната вечер по БНТ3 ще бъде излъчен „Денят на владетелите“ от 1985 г. на Владислав Икономов за Крумова България.

Специалната празнична програма ще започне в 9 ч. по БНТ1 и БНТ4 с водещи Анна Ангелова, Димитър Стоянович, Горан Благоев и Георги Ангелов.Телевизията ще отрази събитията от официалната програма и акцентите от честванията на връх Шипка, в Стара Загора и Разград. По-късно тема на дискусия между Владимир Зарев и Захари Карабашлиев ще е Освобождението в новата литература, а учители по история от столични гимназии заедно с литературоведи ще разискват проблемите на преподаването и осмислянето темата за Освобождението в средните и висшите училища.

Ще бъдат разказани интересни факти за паметника на руския император Александър II в центъра на столицата, за Мемориалния парк край Свищов и за метоха в с. Черни Осъм, откъдето Левски е тръгнал за с. Къкрина. БНТ ще срещне зрителите с човека, който поддържа Вечния огън на паметника на Незнайния воин, ще разберат повече за това къде се съхранява знамето, което се издига на 3 март и как се подготвя за изнасяне. Анна Ангелова ще припомни историята на един японски самурай, участвал в обсадата на Плевен.

Вижте още: ПОСЛЕДНИЯТ САМУРАЙ И ОБСАДАТА НА ПЛЕВЕН

Навръх празника телевизията ще представи някои от най-ценните експонати на Регионалния исторически музей в Троян, където се съхранява оръжието на капитан Петко Войвода и на неизвестни досега истории за освобождаването на Троянския проход от генерал Павел Карцов.

Празника ще отбележат и Нова тв с прожекция на „Воевода“ на режисьорката Зорница София. Филмът за хайдутката Румена войвода, вдъхновен от едноименния разказ на Николай Хайтов, ще бъде излъчен от 20 ч.

Предлагаме Ви по-интересното от телевизионната програма на БНТ за 3 март.

БНТ1

9 ч. – Празничен блок

10,55 ч. – Военен ритуал за издигане на Националния трибагреник, пряко предаване от паметника на Незнайния воин

13 ч. – „Българийо, майчице свята“, юбилеен концерт на Гуна Иванова

14,30 ч. – „Шибил“, игрален филм, режисьор Захари Жендов, в ролите Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова

16 ч. – Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър с участието на Софийската филхармония, НФХ „Светослав Обретенов“, Детски хор на БНР, Орлин Горанов, Надя Казакова и др.

17,30 ч. – „Господин Гладстон и българите“, документален филм, режисьор Михаил Мелтев

18,30 ч. – Тържествена заря-проверка, пряко предаване от площад „Народно събрание“

19,15 ч. – „Мила Родино“, документален филм, режисьор Анна Петкова

20,30 ч. – „Възвишение“, режисьор Виктор Божинов, в ролите Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Филип Аврамов, Параскева Джукелова

БНТ2

10,30 ч. – „Домът на вярата“, документална поредица. Епизодът на 3 март е посветен на Самоковския манастир „Покров на Света Богородица”

16 ч. – „Константин Величков-европеецът“, документален филм

17,15 ч. – „Мария от Буенос Айрес“, опера от Астор Пиацола

21 ч. – „Съдията: 1884 – юлий, август“, игрален филм, режисьор Пламен Масларов, в ролите Георги Черкелов, Джоко Росич, Цако Дачев, Васил Банов, Пламен Дончев, Ивайло Христов, Калин Арсов

22,25 ч. – „Един свят по-високо от нас“, документален филм за 90-годишнината от рождението на композитора Георги Генков

00,00 ч. – БГ рок симфони, концерт с участието на „Щурците“, ФСБ, „Сигнал“, Д2, „Ревю“, „Фактор“, „Тангра“, „Диана Експрес“, „Импулс“, „Конкурент“, Б.Т.Р., Милена и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров

БНТ3

19,30 ч. – „50 години „Щурците“, концерт

22 ч. – „Денят на владетелите“, игрален филм, режисьор Владислав Икономов, в ролите Васил Михайлов, Любен Чаталов, Георги Георгиев-Гец и др.

БНТ 4

9 ч. – Празничен блок

10,55 ч. – Военен ритуал за издигане на Националния трибагреник, пряко предаване от паметника на Незнайния воин

13,45 ч. – „Под игото: „Гробът говори“, трети епизод от тв сериен филм

15,15 ч. – „Българи от всички времена“, хумористично шоу, режисьор Димитър Шарков

16,20 ч. – „Битките за Европа: „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа“

16,55 ч. – „Новата кола на татко“, игрален филм, режисьор Ивайло Драганов, в ролите Васил Смирийски, Николай Урумов, Стефка Янорова и др.

18,30 ч. – Тържествена заря-проверка, пряко предаване от площад „Народно събрание“

20,30 ч. – „Михаил Белчев – 50 години на сцена“, юбилеен концерт

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg