Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Трети март: „Възвишение“ по БНТ1

И още от телевизионната програма на националния празник: „Под игото“, „Шибил“, „Воевода“

Връх Шипка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Трети март: „Възвишение“ по БНТ1

Връх Шипка. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Възвишение“ най-после ще има своята премиера и по телевизията-майка БНТ. Филмът на Виктор Божинов по едноименния роман на Милен Русков ще бъде излъчен на Трети март. Историята за Гичо, Асенчо и Арабаконашкия обир от 1872 г. ще бъде показана от 20,30 ч. по БНТ1.

Четирите програми на БНТ ще имат специална празнична програма на националния празник, гарнирана с колекция от документални и игрални исторически филми.

БНТ4 ще припомни телевизионната адаптация на „Под игото“ на Янко Янков и Нина Янкова. В познатите Вазови образи влизат актьорите Андрей Слабаков, Елена Маркова, Илия Караиванов, Любен Чаталов, Кирил Варийски, Георги Георгиев-Гец, Георги Парцалев, Георги Калоянчев.

През 2019 г. се навършват 125 години от издаването на „любимия роман на българите“ в самостоятелна книга. По този повод БНТ ни припомнят времето, когато романът получи това определение след допитване, с документалния филм на Андрей Слабаков „Голямото четене: „Под игото“.

Друга българска класика ще пренесе зрителите в тъмните векове на България под турско владичество – филмът „Шибил“ на Захари Жендов от 1968 г. (по БНТ1). В ролите са Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова.

В празничната вечер по БНТ3 ще бъде излъчен „Денят на владетелите“ от 1985 г. на Владислав Икономов за Крумова България.

Специалната празнична програма ще започне в 9 ч. по БНТ1 и БНТ4 с водещи Анна Ангелова, Димитър Стоянович, Горан Благоев и Георги Ангелов.Телевизията ще отрази събитията от официалната програма и акцентите от честванията на връх Шипка, в Стара Загора и Разград. По-късно тема на дискусия между Владимир Зарев и Захари Карабашлиев ще е Освобождението в новата литература, а учители по история от столични гимназии заедно с литературоведи ще разискват проблемите на преподаването и осмислянето темата за Освобождението в средните и висшите училища.

Ще бъдат разказани интересни факти за паметника на руския император Александър II в центъра на столицата, за Мемориалния парк край Свищов и за метоха в с. Черни Осъм, откъдето Левски е тръгнал за с. Къкрина. БНТ ще срещне зрителите с човека, който поддържа Вечния огън на паметника на Незнайния воин, ще разберат повече за това къде се съхранява знамето, което се издига на 3 март и как се подготвя за изнасяне. Анна Ангелова ще припомни историята на един японски самурай, участвал в обсадата на Плевен.

Вижте още: ПОСЛЕДНИЯТ САМУРАЙ И ОБСАДАТА НА ПЛЕВЕН

Навръх празника телевизията ще представи някои от най-ценните експонати на Регионалния исторически музей в Троян, където се съхранява оръжието на капитан Петко Войвода и на неизвестни досега истории за освобождаването на Троянския проход от генерал Павел Карцов.

Празника ще отбележат и Нова тв с прожекция на „Воевода“ на режисьорката Зорница София. Филмът за хайдутката Румена войвода, вдъхновен от едноименния разказ на Николай Хайтов, ще бъде излъчен от 20 ч.

Предлагаме Ви по-интересното от телевизионната програма на БНТ за 3 март.

БНТ1

9 ч. – Празничен блок

10,55 ч. – Военен ритуал за издигане на Националния трибагреник, пряко предаване от паметника на Незнайния воин

13 ч. – „Българийо, майчице свята“, юбилеен концерт на Гуна Иванова

14,30 ч. – „Шибил“, игрален филм, режисьор Захари Жендов, в ролите Петър Слабаков, Доротея Тончева, Стойчо Мазгалов, Елена Хранова

16 ч. – Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър с участието на Софийската филхармония, НФХ „Светослав Обретенов“, Детски хор на БНР, Орлин Горанов, Надя Казакова и др.

17,30 ч. – „Господин Гладстон и българите“, документален филм, режисьор Михаил Мелтев

18,30 ч. – Тържествена заря-проверка, пряко предаване от площад „Народно събрание“

19,15 ч. – „Мила Родино“, документален филм, режисьор Анна Петкова

20,30 ч. – „Възвишение“, режисьор Виктор Божинов, в ролите Александър Алексиев, Стоян Дойчев, Филип Аврамов, Параскева Джукелова

БНТ2

10,30 ч. – „Домът на вярата“, документална поредица. Епизодът на 3 март е посветен на Самоковския манастир „Покров на Света Богородица”

16 ч. – „Константин Величков-европеецът“, документален филм

17,15 ч. – „Мария от Буенос Айрес“, опера от Астор Пиацола

21 ч. – „Съдията: 1884 – юлий, август“, игрален филм, режисьор Пламен Масларов, в ролите Георги Черкелов, Джоко Росич, Цако Дачев, Васил Банов, Пламен Дончев, Ивайло Христов, Калин Арсов

22,25 ч. – „Един свят по-високо от нас“, документален филм за 90-годишнината от рождението на композитора Георги Генков

00,00 ч. – БГ рок симфони, концерт с участието на „Щурците“, ФСБ, „Сигнал“, Д2, „Ревю“, „Фактор“, „Тангра“, „Диана Експрес“, „Импулс“, „Конкурент“, Б.Т.Р., Милена и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров

БНТ3

19,30 ч. – „50 години „Щурците“, концерт

22 ч. – „Денят на владетелите“, игрален филм, режисьор Владислав Икономов, в ролите Васил Михайлов, Любен Чаталов, Георги Георгиев-Гец и др.

БНТ 4

9 ч. – Празничен блок

10,55 ч. – Военен ритуал за издигане на Националния трибагреник, пряко предаване от паметника на Незнайния воин

13,45 ч. – „Под игото: „Гробът говори“, трети епизод от тв сериен филм

15,15 ч. – „Българи от всички времена“, хумористично шоу, режисьор Димитър Шарков

16,20 ч. – „Битките за Европа: „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа“

16,55 ч. – „Новата кола на татко“, игрален филм, режисьор Ивайло Драганов, в ролите Васил Смирийски, Николай Урумов, Стефка Янорова и др.

18,30 ч. – Тържествена заря-проверка, пряко предаване от площад „Народно събрание“

20,30 ч. – „Михаил Белчев – 50 години на сцена“, юбилеен концерт

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg