Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Трето издание на „Майстора и Маргарита” от едно и също издателство за една година

След две колекционерски издания, „Кръг” пускат романа с меки корици

Кадър от руския сериал „Майстора и Маргарита“ (2005) г. Снимка: Кинопоиск - Трето издание на „Майстора и Маргарита” от едно и също издателство за една година

Кадър от руския сериал „Майстора и Маргарита“ (2005) г. Снимка: Кинопоиск

Трето издание на романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита” пускат в рамките само на една година от издателство „Кръг”. След като през месец май, в разгара на пандемията и изолацията, на пазара се появиха две колекционерски издания с твърди корици, дело на талантливите художнички Весела Карапетрова и Наталия Чайкина, студентки в Националната художествена академия, катедра „Книга, илюстрация и печатна графика“, сега „Кръг“ пуска и трето издание на легендарния роман, този път с меки корици и също толкова впечатляващ дизайн. Корицата е дело на Капка Кънева, която умело провокира въображението на публиката.

Причината за безпрецедентното издаване на една и съща книга в рамките на по-малко от половин година в три различни варианта е свързана с нуждите на читателската публика. Колекционерските издания са предназначени за четене у дома, те са достойна част от добре подбрана библиотека, заяви пред „Площад Славейков” главната редакторка на „Кръг” Николета Руева. Новото издание с меки корици, без да прави компромиси с дизайна и качеството, е подходящо за четене при всякакви условия, а и цената го прави по-достъпно за масовата публика. Преводът отново е добре познатият класически първи превод на български на Лиляна Минкова (1932 – 2016). У нас първото публикуване на заглавието изпреварва с пет години самостоятелното руско издание и излиза през 1968 г. в този превод, сега само леко осъвременен.

Със своята безпощадна сатира, грандиозна комедия, настръхваща косите драма и величествена любовна история „Майстора и Маргарита“ има безброй издания, превърнати в пиеси, филми и сериал. Актуалността на романа днес не само, че не е поставена под въпрос, а напротив – в смутни времена са нужни именно произведения, които припомнят и защитават човешкото във висшата му форма.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах