Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Третяковската галерия обвинена в сатанизъм с „писмо от народа“

Гражданин се оплаква на Министерството на културата, че експозицията не съответства на държавната политика по „съхраняване и укрепване на традиционните руски духовно-нравствени ценности“

Скулптурата „Пиета” (1978) от Александър Бурганов била сатанинска интерпретация на библейския сюжет. Снимка: Третяковска галерия - Третяковската галерия обвинена в сатанизъм с „писмо от народа“

Скулптурата „Пиета” (1978) от Александър Бурганов била сатанинска интерпретация на библейския сюжет. Снимка: Третяковска галерия

Експозициите в Третяковската галерия в Москва не отговарят на „духовно-нравствените ценности“ и съдържанието им трябва да бъде преразгледано, се казва в писмо, изпратено от руското Министерство на културата до галерията. Изданието „The Moscow Times“ преразказва съдържанието на писмото, изпратено по повод жалба на „гражданина Сергей Шадрин“.

В жалбата се казва, че експозицията на Третяковската галерия не съответства на държавната политика по „съхраняване и укрепване на традиционните руски духовно-нравствени ценности“, изложени в указа на президента Путин от 9 ноември 2022 г. – права на човека, патриотизъм, служене на отечеството и приоритет на духовното над материалното. Според автора на жалбата в залите на най-големия музей за руско изкуство са представени „произведения с признаци на деструктивна идеология“.

Шадрин пише, че при запознаване с експонатите е изпитал „дълбок песимизъм, усещане за пустота и безпросветност“. Като пример посочва цикъла „Тайната вечеря“, в който са включени 13 платна на различни художници – „по съдържанието им не можеш да разбереш кой е Юда”.

В изкуството от втората половина на ХХ век според жалбоподателя има сцени на „многобройни погребения, в това число в присъствие на маргинални социални елементи“, „запоен алкохолизъм“ и „свободни интерпретации на образите на родни управници и културни дейци“. Шадрин освен това бил възмутен от скулптурата „Пиета”, създадена през 1978 г. от Александър Бурганов – отсъствието на главата на Богородица се възприемало като „сатанинска интерпретация на религиозния сюжет“.

„The Moscow Times“ цитира изказване на анонимен сътрудник на Третяковската галерия, според когото това е „типично съветски начин за борба с неудобното изкуство – чрез писмо „от народа“, което дава повод за официална реакция на институциите“. Сътрудникът на музея сравнява писмото на Шадрин с речта на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов през 1962 г. пред картините на съвременни художници. Тогава лидерът на СССР нарича видените картини „цапаници“ и заповядва изложбата да бъде прекратена.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90