Софийски международен панаир на книгата

Тревожен сигнал за киното

След критика от Доналд Тръмп в Туитър, студиото „Юнивърсъл” се отказа да показва „Ловът“ – събитие, което е наистина рядко

Окончателен отказ от разпространение на вече готов, завършен филм - особено месец и половина преди обявената премиерна дата и след старта на рекламната му кампания – това е наистина рядко събитие. - Тревожен сигнал за киното

Окончателен отказ от разпространение на вече готов, завършен филм - особено месец и половина преди обявената премиерна дата и след старта на рекламната му кампания – това е наистина рядко събитие.

На фона на скорошните масови убийства в Дейтън и Ел Пасо, „Юнивърсъл” прекрати първо рекламната кампания на своя трилър „Ловът”, а след критика срещу филма от президента Доналд Тръмп в „Туитър”, изглежда студиото изобщо се отказа да го разпространява по киноекраните, съобщават световните медии за кино.

Кинопремиерите нерядко не успяват да спазят предварително обявените дати и закъсняват, понякога с месеци (или години), преди да стигнат до екраните. Доста по-рядко, но все пак се случва, заглавия, снимани за кино, да излязат директно на видео или в някоя стрийминг платформа. Причините най-често са финансови и/или липса на достатъчно зрителски интерес.

Вижте още: ТРЪМП НАПАДНА ФИЛМ, КОЙТО НИКОЙ ОЩЕ НЕ Е ГЛЕДАЛ (ВИДЕО)

В някои случаи от последните две години – обвинения срещу режисьори или актьори най-често в сексуален тормоз, също станаха причина за забавени премиери. Но „Всичките пари на света” бе пуснат, след като ролята на Кевин Спейси бе презаснета с друг актьор, а сериалът „Къща от карти”, в който Спейси играеше главната роля, просто продължи без него.

Beth Hart

През 2018 г. „Амазон” отказа да разпространи готовия филм на Уди Алън „Дъждовен ден в Ню Йорк”, но през юли 2019-а той тръгна по кината в Полша. Тази есен предстои да бъде показан в Литва, Гърция, Холандия, Турция, Белгия, Франция, Словакия, Италия, Испания, Португалия, Мексико, Аржентина, Германия, Бразилия, Южна Корея, Русия, Латинска и Южна Америка.

Наистина рядко събитие

Но окончателен отказ от разпространение на вече готов, завършен филм – особено месец и половина преди обявената премиерна дата и след старта на рекламната му кампания – това е наистина рядко събитие.

И все пак точно това изглежда се случва с „Ловът” (забранен за лица под 17 г. без възрастен придружител), сатиричен трилър за дванадесет непознати, наричани в трейлъра „измет“, които се събуждат в гората и откриват, че трябва да бъдат „дивеч” в част от ловна игра, предназначена за представители на богатите елити.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)

Кадър от трейлъра на „Ловът“

Всъщност случвало се е, и то не чак толкова рядко, но не в САЩ, а в страните от социалистически лагер преди 1989 г.

След като маркетинговата кампания за „Ловът” вече беше временно прекратена и след внимателно обмисляне, „Юнивърсъл Пикчърс” реши да отмени плановете за пускане на филма – казва в специално изявление говорител на студиото. – Ние стоим до нашите автори и ще продължим да разпространяваме филми в партньорство с ярки и смели творци, като тези, свързани с този сатиричен социален трилър, но разбираме, че сега не е подходящият момент да пуснем този филм.

Световната (и българската) премиера на „Ловът”, режисиран от Крейг Зобъл, който заедно с Деймън Линделоф е и сценарист, с Бети Гилпин и Хилъри Суонк в главните роли, бе насрочена за 27 септември – и филмът вече си бе осигурил интереса на медиите с (доколкото личи от трейлъра) пророческия си характер, който разпали гнева на американския президент и неговите почитатели.

Антиутопичните филми  (с извънземни, маймунски и най-често човешки) елити, които спортуват и се забавляват с лов на хора, не са никак нови. Виждали сме такива заглавие – в тях освен на Земята и в съвремието, действието се развива в далечното минало, близкото бъдеще, както и на други планети. Гледали сме подобни сюжети в „Планетата на маймуните”, „Хищникът”, „Бягащият човек”, „Апокалипто”, а последно и в „Игрите на глада”.

Но никога досега не е имало проблеми и президентски намеси. Случващото се с „Ловът” изглежда като знак, че американското кино навлиза в нов, по-труден период. И изглежда като тревожен сигнал за началото на лов на политически неудобни филми.