Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Космосът – фонтан на младостта? Или нещо много по-опасно

Двама близнаци прекарват различно време извън Земята, но ДНК на единия е с необичайни промени

Близнаците астронавти Скот и Марк Кели.  Скот прекарва значително повече време от брат си  в космоса. - Космосът – фонтан на младостта? Или нещо много по-опасно

Близнаците астронавти Скот и Марк Кели. Скот прекарва значително повече време от брат си в космоса.

Със Скот Кели, който миналата година постави американския рекорд за най-много време, прекарано в космоса, учените от НАСА определено са извадили късмет, тъй като той има брат-близнак, негово точно генетично копие. Това означава, че космическата агенция има рядката и отлична възможност да разбере как продължителните периоди в микрогравитация могат да повлияят на човешкото тяло. Първите резултати от изследването на НАСА за близнаците вече са налице и от тях става ясно, че в някои случаи ефектите са напълно противоположни от очакваните, пише сайтът Science Alert.

От десетилетия изследователите се опитват да разберат как дълготрайният престой в условията на космическото пространство влияят на човешкия организъм. Но има един проблем. Размерът на извадката е изключително малък – само 10 души могат да живеят на Международната космическа станция във всеки един момент, а ние започнахме да изпращаме хора в космоса само преди 50 години.

Има и още един проблем в контролната група – всеки човек е различен, така че ако даден индивид изпитва биологични или генетични промени в космоса, няма как да знаем дали те не биха се случили и на Земята, в съвсем други условия. Ето защо Марк Кели е толкова важен. Като идентичен близнак на Скот, той притежава точно същата генетика, което дава възможност на учените да проследят как тялото му се променя тук, на Земята, в сравнение с промените у Скот в космоса за определен период от време.

Това е предпоставката за ключовото проучване на НАСА на близнаците, което се състои от 10 отделни изследвания в 12 университета, анализиращи различни аспекти от биологията на Скот и Марк Кели.

Между 2015 и 2016-а Скот Кели е прекарал 340 дни извън Земята и общо 520 дни в космоса през целия си живот. Марк Кели, също астронавт, е бил в космоса 54 дни по време на няколко мисии между 2001-а и 2011 г. Резултатите едва започват да излизат и учените още са далеч от крайни заключения, но значителните разлики, които вече са забелязани между братята, съвсем не са такива, каквито биха могли да се предположат.

Данните са толкова пресни, че някои от тях все още излизат от машините – но почти всички сочат забележими разлики“, казва пред „Нейчър“ генетикът Кристофър Мейсън от екипа в медицинския колеж „Уейл Корнъл“.

Въз основа на предишни изследвания на животни, сочещи тревожни признаци за увреждания при мишки в космически условия – на черния дроб и мозъка – които биха могли да доведат загуба на паметта, тревожност и пълна деменция, може да се предположи, че Скот Кели би бил в по-лошо състояние от това на Марк (прекарал повече време в уютната атмосфера на Земята). Нека не забравяме какво се случва със самите астронавти – проблеми с очите, загуба на костна плътност и дискомфорт, близък до „най-лошия махмурлук света“.

Но един от най-поразителните резултати от изследване на близнаците досега е, че по време на годината си в космоса теломерите на Скот – ДНК-защитни структури по краищата на хромозомите – всъщност са станали по-дълги в белите му кръвни клетки, отколкото са тези на брат му.

Виждаме точно обратното на това, което си мислехме“, казва Сюзън Бейли, член на екипа, радиобиолог в щатския университет в Колорадо.

Втора лаборатория потвърди неочакваното нарастване на дължината на теломерите. Това е доста странно, тъй като дължината на тези структури се смята за един от най-важните показатели за здраве и дълголетие. При всяко делене на клетката нейните теломери се скъсяват – до точката, в която клетката не може да се дели повече. Клетки, които вече не могат да се възпроизвеждат, или умират, или спират да функционират както трябва. Този процес на скъсяване на теломерите е бил свързван с по-висок риск от рак и преждевременна смърт. Затова учените смятат, че колкото по-дълги са теломерите, толкова по-вероятно е да се избегнат най-вредните ефекти на стареенето.

Защо животът в космоса, с всичките си доказано вредни космически лъчения, гравитационни нива, към които хората не са приспособени, странни и ограничени диети, водят до смятаната за очевидната полза от по-дълги теломери?

Добра новина… или не съвсем?

Все още не е ясно, но според една ранна хипотеза, Скот се е упражнявал повече и е ял повече постни храни в космоса, отколкото Марк на Земята – и така, благодарение на този режим, не само е неутрализирал вредните ефекти на средата, а и ги е надмогнал. Макар и фактът, че на практика здравето на Скот изглежда се е подобрило от престоя му в космоса, да е добра новина, притеснителното за науката в случая е, че този резултат е съвсем неочакван.

Последното нещо, което някой иска, когато става въпрос за астронавти и потенциални заселници, участващи в бъдещи шестмесечни пътувания до Марс, са някакви изненади. А доброто здраве и добрата физическа форма биха могли да са само върхът на айсберга.

Здравето на Скот (вдясно) изглежда се е подобрило от престоя му в космоса.

Други ранни резултати в изследването на НАСА на близнаците разкриват значителни промени в чревната бактерия между братята, промени в генната експресия и изглежда, че престоят в космоса променя начина, по който нашите клетки обработват основната генетична информация.

Такива промени се случват през цялото време и с хората, живеещи постоянно на Земята, свързани са с промени в околната среда, като например изменения в диетата и навиците за сън“, обяснява Александра Витце.

Но промените при Скот изглеждат по-значителни от нормалното – възможно е да се дължат на стреса от яденето на лиофилизирани храни (бел. ред. – хранително балансирани дехидратирани храни) и опитите да заспива в състояние на безтегловност.

Ранните резултати са докладвани в Тексас на 26 януари, по време на среща на учени, работещи в програмата на НАСА за изучаване на човека. По-подробна информация, заключения и изводи не се очакват поне още няколко месеца, преди да се потвърдят резултатите и да се направят анализи. Но едно от малкото сигурни неща, изглежда, е, че трябва да сме готови за куп изненади. Другото сигурно е, че ние все още не знаем почти нищо за това какво може да очаква човек в космоса.

А няма нищо по-изнервящо от неизвестността.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах