Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Три българки и един японски брилянт от Америка в Деня на София

Софийската филхармония започва сезона с Моцарт и Камий Сен-Санс под диригентството на 27-годишния Чекнаворян

Тайфуните с нежни имена на 17 септември в Зала „България“, от ляво надясно по часовниковата стрелка: Вилиана Вълчева, Вероника Тодорова, Елена Механджийска и Мидори. Снимки: Софийска филхармония - Три българки и един японски брилянт от Америка в Деня на София

Тайфуните с нежни имена на 17 септември в Зала „България“, от ляво надясно по часовниковата стрелка: Вилиана Вълчева, Вероника Тодорова, Елена Механджийска и Мидори. Снимки: Софийска филхармония

Изгряваща българска диригентка ще получи шанс да работи с цигуларка от световна величина – Мидори. Вилиана Вълчева ще дирижира концерта на Софийската филхармония в Деня на София, 17 септември, в Зала „България“. Американската японка, носителка на „Грами“, се завръща пред българската публика съвсем скоро, след като гостува на първия ни оркестър през лятото на 2021 г.

На сцената ще излязат още две жени – темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и сопраното Елена Механджийска. Под палката на Вълчева ще прозвучат „Fantasy Homage to Schubert“ на номинираната за „Грами“ българска композиторка Добринка Табакова, „Серенада за цигулка, арфа, ударни и струнен оркестър“ от Ленард Бърнстейн и „Танго меса“ от Мартин Палмери с участието на Националния филхармоничен хор.

„Техниката ѝ е съвършена, а за майсторството и оригиналността на интерпретациите ѝ няма какво повече да се желае. Музикалността на артистката е толкова безупречна, че дори и най-известните произведения звучат в нейното изпълнение със свежестта и очарованието на нови”, гласят суперлативите на критиците за майсторството на Мидори.

Музикантката опознава цигулката още преди да се е научила да чете и пише и започва да свири на цигулка, когато е само на 2 години. Когато е на 11, прави дебюта си на голямата сцена, благодарение на диригента Зубин Мета, който я кани да участва в Новогодишната гала на Ню Йоркската филхармония. В същата 1982 г. се премества да живее в Ню Йорк, където учи в Джулиард скул при легендарната педагожка Дороти Дилей.

Вероника Тодорова започва музикалното си обучение при Мариета Жекова в троянската музикална школа. По-късно акордеонистката продължава музикалното си обучението в Дийц, Германия. От 2005-а до 2007 г. е студентка в частната джаз академия на Ренцо Руджиери в Италия, след което завършва и инструментална педагогика в музикалната академия в Дармщад, Германия. Тодорова е част от националното турне на Веско Ешкенази „В света на музиката“, което продължава до 4 септември.

Сопраното Елена Механджийска, част от вокална формация „Бела воче“, завършва класическо пеене в Югозападния Университет, след което продължава обучението си при проф. Мила Дюлгерова. Взема участие в два поредни майсторски класа, както и в заключителните концерти на именитата българска оперна певица, камерзингерин и професор във Виенската консерватория Елена Филипова. Специализира оперно пеене във Виена при проф. Теодоре Кореси. Изнася концерти в „Пигмалион Театър“ във Виена. Учи интерпретация при Маестро Михаил Ангелов и работи с един от най-големите музикални експерти Рихард Тримборн.

Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от „Валкюра“ на Вагнер и с тази роля излиза с трупата в „Болшой театър“. Участва в гала оперни концерти на Софийска и Русенска опера. Изявява се като солист на Софийската филхармония в кантатно-ораториалния, симфоничния, камерния жанр, както и в мюзикълни заглавия.

Родом от Варна, диригентката Вилиана Вълчева участва в майсторски класове с именити диригенти като Бернард Хайтинк, Дейвид Цинман, Зубин Мета, Пиер Булез. Вилиана Вълчева е финалист на реномирания диригентски международен конкурс в гр. Кадакес (Испания), и е активен диригент в Берлинския форум „Das Kritische Orchester“, сформиран от музиканти от най-престижните немски оркестри, включително Берлинска филхармония, Мюнхенска филхармония, оркестър „Bayerische Rundfunk“ и „Щатскапеле“ в Дрезден.

През сезон 2023/2024 Вилиана Вълчева ще дирижира българската премиера на мюзикъла „Семейство Адамс“ в рамките на фестивала „Опера Оупън“ в Пловдив, участва и в летния фестивал „Symfonia Umenia“ в Братислава, където ще сподели сцената с ансамбъла на „Щатскапеле“ Берлин.

Начало на сезона

Софийската филхармония излезе в августовска сиеста, но се готви да открие сезон 2023/2024 на 10 септември в Зала „България“ с две любими на публиката симфонии – 40-та от Волфганг Амадеус Моцарт и 3-та, наричана „Органова“, от Камий Сен-Санс.

На диригентския пулт излиза 28-годишният Еманюел Чекнаворян, един от именитите музиканти от своето поколение. Само преди месец той дирижира Радиосимфониците на Виена. Сред останалите оркестри, с които работи, са Виенер Симфоникер, Филхармонията на Грац, Виенският камерен оркестър, Симфоничният оркестър на Франкфуртското радио, Оркестра Симфоника ди Милано, Симфоничният оркестър на Кьолн, Берлинският радио оркестър и др.

Билетите и за двете събития са вече в продажба онлайн и на касата на Зала „България“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg