Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Писмата на една дъщеря до забравилата да чете майка

Три дами в обща хАРТиена изложба в „Леседра“

Произведенията на Карен Оремус от серията „Свещена геометрия“ представляват въображаеми топографски карти(ни), чрез които тя търси паметта и духа на своята починала майка, живяла дълги години с Алцхаймер. Снимки: Авторът - Писмата на една дъщеря до забравилата да чете майка

Произведенията на Карен Оремус от серията „Свещена геометрия“ представляват въображаеми топографски карти(ни), чрез които тя търси паметта и духа на своята починала майка, живяла дълги години с Алцхаймер. Снимки: Авторът

София става столица на Хартиеното изкуство за шеста поредна година. Творчеството от/върху/с хартия е нов раздел в съвременното изкуство, който събира в едно традиции и съвременност, пластика и графика и инсталация, иновации и високи достижения, въображение и майсторство. Още в първото издание през 2011 г. бяха представени известни и нови имена, чийто произведения привлякоха вниманието на широката артпублика, критиката, световните наблюдатели, а „София хартиен артфест“ бе награден с Европейски Лейбъл от EFFE, с което стана един от избраниците в Европейското фестивално семейство.

Сред първите събития в започващият хартиен месец е изложбата „Синергия: Работи върху хартия и инсталации“ в галерия „Леседра“ до 3 юни, която представя три художнички от различни държави.
Карен Оремус е професор и преподавател по изкуства в университета Зеяд в Абу Даби. Нейните произведения от серията „Свещена геометрия“ представляват въображаеми топографски карти(ни), чрез които тя търси паметта и духа на своята починала майка, живяла дълги години с Алцхаймер. Търси я сред територии, в които има оставали само откъси от понятия и фрагменти от текст с „памет“, „време“, „обич“… Арабските надписи са загадъчно красиви и може би казват нещо още по-важно, но са неразбираеми за по-голямата част от зрителите. Такива са били и писмата от дъщерята до вече забравилата да чете майка, на която й е останала само радостта от взирането във вече неразбираемите за нея, но красиви символи…

Карен Оремус, „Свещена геометрия“

Карен Оремус, „Свещена геометрия“

Мариам Ал Али от Абу Даби е студентка на проф. Оремус и носителка на първата награда от 13-та Международна изложба графика на „Леседра“. Нейните картини са базирана на резултати от медицински скенери и изображение на клетки. Чрез тях авторката проследява стадиите на различни заболявания и етапи от тяхното развитие – като метафори на сложните емоции, през които преминава самата артистка и семейството й. Ал Али и използва често и шестоъгъпните клетки на пчелния кошер, като символ на сплотено семейство в своя дом, със стабилността, хармонията и синергията между отделните членове. Друга интересна нейна творба – „Нейното наследство“, представлява три лазерно гравирани и електрически осветени прозрачни бурки.

Мириам Ал Али, „В дълбочина“

Мариам Ал Али, „В дълбочина“

„Нейното наследство“

Мариам Ал Али, „Нейното наследство“

Виолета Апостолова печели наградата за млад (български) автор на същата изложба и се представя с цветни графики, съчетали слово и образ, така че зрителят може да гледа думите като изображения и да „чете“ рисунките кана текст.

Виолета Апостолова, творба от серията „Аз вярвам“. Снимки: Емил Георгиев

Виолета Апостолова, творба от серията „Аз вярвам“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах