POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Три дни народни песни и танци в Копривщица

Две години отлаган заради вируса, националният събор на народното творчество започва на 5 август

Поредното издание на събора трябваше да се проведе през 2020 г., но бе отложено заради коронавируса. Снимка: Петко Налбантов/БГНЕС - Три дни народни песни и танци в Копривщица

Поредното издание на събора трябваше да се проведе през 2020 г., но бе отложено заради коронавируса. Снимка: Петко Налбантов/БГНЕС

Националният събор на народното творчество в Копривщица, който събира на една сцена танцови и певчески ансамбли от цялата страна, започва този петък. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първите петък, събота и неделя на месец август в град Копривщица, тази година събитията са на 5, 6 и 7 август.

Дългогодишната традиция бе възпрепятствана от Ковид-пандемията и в две поредни години дванадесетото издание на събора бе отлагано заради сигурността на посетителите.

Официалното откриване е в събота, 6 август, от 10 ч. на Централната сцена. Участниците от отделните региони ще се представят на 7 сцени. Всяка сцена ще има жури с не повече от петима членове, което накрая да излъчи победител. В първите два дни програмата е придружена с поредица от съпътстващи прояви като нестинарски ритуални танци, демонстрация на ръчно изработени дантели, прожекции на документални филм, представяния на чуждестранни фолклорни състави и др.

Пълната програма по дни и часове може да разгледате тук.

Организатори на събора са Министерството на културата, Община Копривщица, Областната администрация на Софийска област, Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ – БАН).

От декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. През 2020 г. Националният съвет за нематериално културно наследство към министъра на културата прие Статут за провеждането на събора, а през 2022 г. бе утвърден и регламент.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90