Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Три дни, три картини, 200 милиона долара

Рекордни продажби на търговете на „Кристис“ и „Сотбис“ в Ню Йорк за Моне и Де Кунинг

Оригиналното название на картината на Клод Моне „Купа сено“ (1891) е „Купа сено. Снежен ефект“ - Три дни, три картини, 200 милиона долара

Оригиналното название на картината на Клод Моне „Купа сено“ (1891) е „Купа сено. Снежен ефект“

В понеделник, 14 ноември, на търг на „Сотбис“ в Ню Йорк, „Момичета на моста“ на Едвард Мунк смени собственика си срещу 54,5 млн. долара. Във вторник, отново в Ню Йорк, но на търг на „Кристис“, „Безименна абстракция XXV“ на Вилем де Кунинг се продаде за 66,3 млн. долара. Най-много пари за една картина, обаче, бяха дадени на третия ден, 16 ноември, когато отново на аукцион на „Кристис“ ударът на чукчето закова цената на „Купа сено“ от  Клод Моне на 81,4 милиона долара.

„Купа сено“ е картина от едноименната серия на Моне от 25 платна. Първоначалната й цена бе 40 милиона долара, но крайната я надвиши двойно и постави рекорд сред произведенията на художника, предложени на открит търг.

Сред топ предложенията на аукциона бе и платното на Василий Кандински „Сковано и извито“.  То бе продадено за 23,3 млн. долара (при първоначална оценка 18 млн.) и стана най-скъпата картина на живописеца. Интересна подробност е, че именно под влиянието на „Купа сено“ на Моне и изложбата на импресионистите в Москва през 1895 г. Кандински решил да стане художник.

Вилем де Кунинг, „Безименна абстракция XXV“

Вилем де Кунинг, „Безименна абстракция XXV“

На търга на „Кристис“ в сряда, посветен на импресионизма и съвременното изкуство, бяха представени и произведения на Рене Магрит, Пабло Пикасо, Анри Матис и Марк Шагал. Общата сума за тях стигна 246,3 милиона долара.

През първата половина на 2016 г. продажбите (частни, онлайн и открити търгове) на аукционната къща, основана в Лондон през 1766 г., е около 3 милиарда долара. Най-скъпото произведения в историята на тръжната къща стана картината на Пикасо „Алжирски жени (Версия О)“, продадена на 11 май, 2015 г., в Ню Йорк за 179,3 млн. долара.

Наддаванията на „Кристис“ във вторник, 15 ноември, бяха посветени на следвоенното и съвременното изкуство. Освен платното на Де Кунинг, което се продаде най-скъпо, бяха предложени още и работи на Анди Уорхол, Джаксън Полък и Рой Лихтенщайн. Общата стойност на продажбите за вечерта бе 276,9 млн. долара.

Едвард Мунк, „Момичета на моста“

Едвард Мунк, „Момичета на моста“

Стартът на тази силна седмица за арт търговията бе даден в понеделник, 14 ноември, с търг на „Сотбис“, а картината, продадена за най-висока сума, изобразяваща група млади жени на мост над река – смятана за една от ключовите в творчеството на Мунк, бе с предварителна оценка 50 млн. долара.

Рекордът за най-скъпа картина на норвежкия художник е от 2012 г., когато „Вик“ бе продадена за 119,9 млн. долара – до онзи момент това беше и най-скъпата картина, продадена някога на открит търг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах