Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Три дни яли, пили и се веселили в Арбанаси (снимки)

Над 3 хиляди души на сватба в автентични български носии

Гощавката в неделя бе достойна за рекорд – специално за събитието бяха поръчани 4500 глинени купи и лъжици, един тон сирена и 2 тона вино, изпечени бяха и 2 хиляди пити.  Снимки: Ростислав Грънчаров - Три дни яли, пили и се веселили в Арбанаси (снимки)

Гощавката в неделя бе достойна за рекорд – специално за събитието бяха поръчани 4500 глинени купи и лъжици, един тон сирена и 2 тона вино, изпечени бяха и 2 хиляди пити. Снимки: Ростислав Грънчаров

Традиционна тридневна българска сватба събра хиляди хора през уикенда в Търновско, кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща“. Ива и Георги се венчаха в неделя в Арбанаси, пред погледите на повече от 3 хиляди души, облечени в автентични народни носии и гощавани на месали с дължина 150 метра.

Сватбата проследи целия нашенски обичай – от „първата среща на младоженците“ в петък, през провождането на сватовете, разговора им с родителите на момата, ладуването и изпичането на питата на втори ден, та до същинската сватба в неделя, когато двамата влюбени се врекоха един на друг.

И гощавката в последния ден от седмицата бе достойна за рекорд – специално за събитието бяха поръчани 4500 глинени купи и лъжици, един тон сирена и 2 тона вино, изпечени бяха и 2 хиляди пити. Основна гозба в менюто пък бяха 2700 литра боб по хайдушки.

Предлагаме ви снимки от събитието, дело на фотографа Ростислав Грънчаров.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах