VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Три години след Ларгото, отварят и музея под „Мария Луиза“

Входът на 17 септември ще бъде свободен

Журналисти получиха достъп до останките под „Мария Луиза“ на откриването на комплекса „Антична Сердика“ на 20 април 2016 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Три години след Ларгото, отварят и музея под „Мария Луиза“

Журналисти получиха достъп до останките под „Мария Луиза“ на откриването на комплекса „Антична Сердика“ на 20 април 2016 г. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

На 17 септември, навръх празника на София, Регионалният исторически музей най-сетне ще отвори за посещения постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“, разположена в пространството под Ларгото. Това ще стане повече от три години след официалното откриване на комплекса. 

Експозицията ще представи инсули (жилищни квартали) по протежението на главните улици на римския град, с останки от къщите на сердикийския елит. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции. Повечето постройки са разполагали със собствена отоплителна система, хигиенни помещения и са имали интериорна декорация.

Сред най-интересните експонати в античния комплекс е мозайката „Felix“, цялостно съхранена в една от сградите. Ще може да се разгледат също останките на най-ранния християнски храм − епископската базилика на Протоген, в която вероятно се е провел Сердикийският събор от 343 г., отбелязват от Регионалния музей. Публиката ще може да види и руините от резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Останки от мозайка, открити под „Мария Луиза“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Проучванията на комплекса са проведени от 2010-а до 2012 г. покрай изграждането на втората метролиния.

Америка за България

Експозицията ще бъде открита от 13 ч. в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария Луиза“. На 17 септември входът ще бъде безплатен, в следващите дни билетът ще струва 6 лв. Безплатен вход ще има и на 21 и 22 септември, когато на мястото ще се проведе Античният фестивал „Сердика е моят Рим“.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg