Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Три години условно за режисьора Кирил Серебренников

Присъда за присвояване на държавни средства в размер на около 1,6 млн. евро

Кирил Серебренников по време на произнасянето на присъдата му в Мещанския съд в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Три години условно за режисьора Кирил Серебренников

Кирил Серебренников по време на произнасянето на присъдата му в Мещанския съд в Москва. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На три години условно лишаване от свобода и глоба в размер 800 хил. рубли (10 хил. евро) бе осъден режисьорът Кирил Серебренников, художествен ръководител на авангардния театър Център „Гогол“. Присъдата му бе съобщена днес, 26 юни, на открито заседание в Мещанския съд в Москва. Забранено му е да променя местожителството си, без да уведоми властите, но не и да заема държавни длъжности. Цялото имущество, конфискувано от подсъдимите по делото „Седмо студио”, остава в полза на държавата.

В мотивите към присъдата, произнесена от съдия Олеся Менделеева, се казва, че Серебренников е оглавил престъпна група, в която са влизали още Юрий Итин, бивш директор на „Седмо студио”, и Алексей Малобродский, зам.-генерален директор, с която са извършили измама и са присвоили държавни средства. Една от служителките на руското културно министерство – София Апфелбаум – също беше обвиняема по делото „Седмо студио”, но нейното име не се споменава в обвинителната присъда.

Бюджетните средства, отпуснати на Серебренников и неговата компания, в продължение на няколко години непрекъснато са били фактурирани към фирми, които не съществуват реално, се казва в мотивите към присъдата.

Сумата, за която се твърди, че така наречената „престъпна група” е присвоила, е 128 млн. рубли, или около 1,6 млн. евро.

За да подкрепят режисьора и останалите подсъдими, пред залата на съда в Москва се събраха няколкостотин души – актьори, симпатизанти и журналисти. Сред тях бяха и младите артисти от Център „Гогол”, режисьорката Яна Тумина и известни руски тв водещи. За да избегне сблъсъци, полицията постави метални ограждения и предупреждаваше с мегафони да бъде спазвана социалната дистанция.

Стотици хора дойдоха пред Мещанския съд, за да подкрепят Кирил Серебреннков и останалите подсъдими по делото „Седмо студио“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах