Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Три коледни базара в София

Коледният дух завладява столицата още този петък, 18 ноември, в Грaдскaтa грaдинa и зaд НДК

Коледните селца обичайно привличат хиляди посетители. Снимка: „Площад Славейков“ - Три коледни базара в София

Коледните селца обичайно привличат хиляди посетители. Снимка: „Площад Славейков“

Коледнa aтмосферa нaстaвa в София този петък – базар и празничен фестивал се откриват в един и същи ден в столицата на 18 ноември, а две седмици по-късно предстои и „Коледен парк София“. Традиционният немски базар отново ще разположи дървените си къщички в Градската градина до Народния театър, a Коледният парк ще завземе площад „Славейков“. Новото тази година е Софийският Коледен фестивал, който ще издигне селцето си зад НДК, пред зала 6.

Софийски Коледен фестивал

Коледният дух край НДК започва да витае точно в 18 ч. на 18 ноември с огнено шоу, въздушни  акробатични изпълнения от артистите на „Нов цирк“ и музика. Входът за фестивала е безплатен, но за някои от събитията в програмата се изискват билети.

Фестивалът ще обедини културни, спортни и забавни събития, в програмата му са не само ароматни напитки и кулинарни преживявания, но и програма с концерти, представления и други събития, включително посветени на Световното първенство по футбол, което ще започне тази седмица в Катар. Посетителите може да очакват още театрални постановки, Pop Up и земеделски базари, кабаре спектакли и много събития за деца.

На 19 ноември от 11 ч. ще се проведе детско цирково представление, последвано от детска циркова академия, където най-малките ще могат да се забавляват и усвоят тънкостите на цирковата акробатика. Следобедните часове ще бъдат посветени на по-възрастните, като DJ Стефан Попов ще вдигне градусите на настроението в часовете между 16 ч. и 19,30 ч., а от 20 ч. ще се проведе акустичен концерт с любими поп парчета в изпълнение нa Дани Стойкова и Цветелин Пенков. Неделният 20 ноември ще зарадва хлaпетaтa със спектаклите „Самодивата“ и „Аладин и вълшебната лампа“.

В продължение на един месец един от акцентите в програмата ще бъде и „Мондиал 2022“, мачовете от първенството ще се излъчват на два големи екрана.

Освен развлекателния характер, Фестивалът отправя апел към всички посетителите да помислят и за хората в неравностойно положение – паралелно с развлекателната програма ще тече и дарителска кампания в помощ на Фондация за „Нашите деца“. За целта ще има специално обособена „Елха на Доброто“. Със събраните средства ще се осигури безвъзмездна подкрепа за деца в нужда от квалифицирани логопеди, рехабилитатори, детегледачи и др.

Фестивалът ще остане зад НДК до 18 декември, отворен е за посетители от понеделник до петък от 12 ч., а през уикендите от 11 ч. Подробности за програмата му може да следите на официалната Фейсбук страница.

Организатори на софийския Коледен фестивал са „BSG Media“ с подкрепата на Столична община, Община Триадица, Министерство на земеделието, Министерство на културата, Министерство на туризма и пазари „Възраждане“.

Немски Коледен базар

В същия ден, 18 ноември, обратното броене до Коледа ще започне и в Градската градина, където пак от 18 ч. ще се открие Немският коледен базар. Ароматът на наденички, греяно вино и сладки изкушения ще бъде придружен от празнична музика, а в много от къщичките ще се предлагат ръчно изработени изделия и тематични подаръци.

Базарът до Народния театър ще остане до 22 декември.

„Коледен парк София“ 

„Коледен парк София“ ще бъде открит на площад „Славейков“ на 4 декември с музикална сцена, зона за храни и напитки, шопинг зона от дървени къщички с произведения на талантливи творци на приложно изкуство и художествени занаяти, фермерски продукти от български производители и редицa други приятни изненади за малки и големи.

В съпътстващата програма са предвидени участия на детски и младежки хорови и музикални формации, както и изяви на утвърдени имена от българската джаз, етно, госпъл и попсцена. Посетителите ще може да избират между стенд-ъп изпълнения и театрални представления.

Ще бъде обособен специален кът за снимки, а всички желаещи да си оставят спомен ще могат да се снимат на специалния фотокорнер. В сърцето на столицата ще се издигне и коледна гора с живи елхички, които след това ще бъдат върнати за доотглеждане в разсадника на ул. „Витошко лале“, за да се завръщат в идните години кaто по-големи.

Коледният парк ще остане на площада до 30 декември.

Организатори са Mish Mash Fest със съдействието на Столична община, Пазари „Запад“ и Район „Средец“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg