Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Три месеца избираме най-любимия БГ филм. Ето как

№ 1 ще бъде обявен през месец юни

Водещите с лачените обувки Параскева Джукелова и Стефан Щерев. - Три месеца избираме най-любимия БГ филм. Ето как

Водещите с лачените обувки Параскева Джукелова и Стефан Щерев.

Кой е любимият филм на българската публика, ще стане ясно след три месеца. БНТ стартира избора в неделя вечерта с 3-часовото шоу „Лачените обувки на българското кино“, проследено от 300 хил. зрители. Националната медия предложи 100 емблематични заглавия, за които публиката може да гласува на сайта bnt.bg.

Анкетата беше отворена точно в 23, 59 ч. на 1 март и ще бъде активна до 23, 59 ч. на 18 март. Първите резултати от нея ще станат ясни в живите предавания на 21 и 22 март. От един IP адрес ще може да се гласува по веднъж и само за един филм.

След общо четири живи предавания, подобни на неделното, зрителите на БНТ ще подредят позициите на филмите в класацията Топ 100. През месец юни един от тях ще бъде обявен за любимата лента в едновековната история на родната кинематография.

В първото студийно предаване медията припомни сто от филмите, произведени у нас след 1915-а година. Между лентите присъстват и произведени след промените. Водещите с „лачени обувки“ Параскева Джукелова и Стефан Щерев посрещнаха в студиото звезди и дейци на българското кино – Мария Статулова, Николай Волев, Пламена Гетова, Явор Гърдев, Филип Трифонов, Георги Мишев, Асен Блатечки, Вера Найденова, Ани Вълчанова, Геновева Димитрова, Стефан Китанов, Виктор Чучков-син, Никола Корабов, Яна Титова. Режисьорът на „Двойникът“ Николай Волев разкри, че първоначалният му избор за главна роля не е бил Тодор Колев, а Ицко Финци, но се спрял на Адама, защото решил да заложи на комичното.

По време на шоуто БНТ обяви, че ще откупи правата на независимия български филм „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които бяха и първите гости в студиото. “Урок” е дебютният им пълнометражен игрален филм, който пожъна успех вече на немалко фестивали – в Сан Себастиан, Токио, Солун, Варшава, Анже (Франция), Куенка (Еквадор), както на „Молодист“ (Украйна) и „Златна роза (Варна). Последната им награда е на името на Ингмар Бергман за най-добър дебют на Международния филмов фестивал в Гьотеборг, Швеция.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС