Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Три месеца по-късно: „София филм фест“ тръгва с „Паразит“

Фестивалът ще има лятно и есенно издание, ще върви онлайн и с прожекции на открито. Сред заглавията са „Физика на тъгата“, „Бащата“, „18% сиво“...

Кадър от „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев, който ще бъде показан на „София филм фест“ - Три месеца по-късно: „София филм фест“ тръгва с „Паразит“

Кадър от „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев, който ще бъде показан на „София филм фест“

Онлайн и с прожекции на открито ще протече 24-ото издание на „София филм фест“. Днес бе обявен рестартът на фестивала, който трябваше да започне на 12 март, но коронавирусът промени плановете на организаторите – и сега, три месеца по-късно, форумът най-сетне започва. Началото е на 25 юни с филма „Паразит“, триумфирал с 4 награди „Оскар“ и „Златна палма“. Прожекцията ще бъде на новата Платформа А6 зад НДК. На официалното откриване Анри Кулев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към изкуството на киното.

Тази година „София филм фест“ подготвя две издания – „Лято“ и „Есен“. От 25 юни до 19 юли киноманите в столицата и страната могат да гледат филмите на „СФФ Лято“. Домът на киното ще бъде единственият киносалон в това издание на фестивала с прожекции в зала. В програмата там са филми като „Ялда – нощ за прошка“ на Масуд Бакши (с голямата награда от Сънданс, оператор е българинът Юлиан Атанасов), „Родина“ на Томас Венгис , „Шевове“ на Мирослав Терзич, „Брус Лий и престъпникът“ на Йост Ванденбрук, „Под слънцето“ и „Дневниците на Путин“ на Виталий Мански, „Екзотика“ и „Примамливото отвъдно“ на Атом Егоян.

Откритите платформи с прожекции на СФФ са сцената зад НДК, „Открита сцена“ в парка на Военната академия и „Sofia Summer Fest“ зад музея „Земята и хората“. Зад музея ще бъде първият показ в София на българския игрален филм „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, отличен с „Кристален глобус“ от Карлови Вари и „Златна роза“ от Варна. В програмата на трите платформи са още заглавия като „Сестра“ на Светла Цоцоркова (почетен диплом от Сан Себастиан и голямата награда в Котбус), немско-българската копродукция „Кръвта на пеликана“ на режисьорката Катрин Гебе, открил конкурса „Хоризонти“ във Венеция и заснет изцяло в България (българският копродуцент е „Мирамар“), копродукцията на Белгия, Холандия, Хърватия и България „Босият император“ на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс.

Част от програмата на СФФ за първи път в историята на фестивала ще върви онлайн. В нея са включени около 80 филма, сред тях са „Риба, плуваща по гръб“ на Елица Петкова, „Как да имитираш война“ на Рудолф Херцог, „Среднощно“ на Натали Бианкери, „18% сиво“ на Виктор Чучков син, „Баща“ на Сърдан Голубович, „Три сестри“ на Емин Алпер, „Медена земя“ на Тамара Котевска и Любомир Стефанов, „Игра с вълните: изкуството на звука в киното“ на Мидж Костин, „Въпреки мъглата“ на Горан Паскалевич, „Предателят“ на Марко Белокио, „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело, „Държавно погребение“ на Сергей Лозница, „Последният час на г-н Кол“ на Дорон Еран, „Младият Ахмед“ на Братя Дарден, „Извинявайте, че не ви намерихме“ на Кен Лоуч, „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев, „Чутовното нашествие на мечките в Сицилия“ на Лоренцо Матоти, „Пътешествието на Принца“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар.

Филмите онлайн ще бъдат на разположение за определен брой гледания в рамките на период от малко над 3 седмици.

Начело на журито, което ще определи носителя на Голямата награда в Международния конкурс за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, с премия от 7 хил. евро, е британският режисьор Питър Уебър („Момичето с перлената обица“).

От края на септември до средата на октомври в няколко столични киносалона ще протече „СФФ Есен“ с филми, които не са показвани на летния фестивал. Сред тях ще бъдат „Мъртвите не умират“ на Джим Джармуш, „Фарът“ на Роберт Егърс, „За безкрайността“ на Рой Андершон, „Върба“ на Милчо Манчевски, „Диего Марадона“ на Асиф Кападия, „Синоними“ („Златна мечка“ от Берлин) на Надав Лапид, „Почетен гост“ на Атом Егоян, „Ина де Ярд“ на Питър Уебър, „Не съм сам“ на Гарин Хованисян, „Кънингам“ на Ала Ковган…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg