Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Три минимални работни заплати или три кредита за независимите творци

Европейски пари специално за културата няма, ще се пренасочват средства от програми

Министърът на културата Боил Банов. Снимка: Площад Славейков - Три минимални работни заплати или три кредита за независимите творци

Министърът на културата Боил Банов. Снимка: Площад Славейков

Три минимални работни заплати за 2 месеца карантина плюс още един след това или 3 месеца по 1500 лв. безлихвен заем със срок за връщане 10 години – това са двете опции пред творците на свободна практика, съобщи днес в ефира на Българското национално радио министърът на културата Боил Банов.

„Вероятно няма да им решат всичките проблеми тези минимални работни заплати, но със сигурност ще е едно сериозно рамо в рамките някаква устойчивост и най-вече да имат усещането, че не са изоставени, че са важни за държавата. Много държа всички, които прибегнат до тази помощ, да нямат усещането за някаква социална помощ. Това не е социална помощ! Това е ясно изразеното желание на държавата да ги подкрепи“, заяви министърът.

Боил Банов подчерта, че извънредното положение няма да се отрази върху бюджетите на културните институти за догодина. В момента се прави всичко възможно за привличането на пари във фонд „Култура“ както от националния бюджет, така и от европейски средства.

„На този етап европейски пари няма. Помощта към съответните държави е под формата на неизразходваните пари от програмите – посочи министърът. – Има, разбира се, много добри действия по отношение на програма „Творческа Европа“ – даване възможност за увеличаване на сроковете, обмисля се пренасочване на определени програми в рамките на тази логика… Надявам се след 2 седмици да направим нова среща, за да можем да бъдем по-конкретни.“

Вижте още: ЗАПЛАТИТЕ НА ЩАТНИТЕ АРТИСТИ – БЕЗ ИЗМЕНЕНИЕ ПОНЕ ЗА 6 МЕСЕЦА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах