Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Три мисии тръгват към Марс това лято в търсене на древен живот

ОАЕ, Китай и САЩ ще изследват атмосферата и почвата на Червената планета

Роувърът „Постоянство“, който НАСА изпраща към Марс това лято. Снимка: НАСА - Три мисии тръгват към Марс това лято в търсене на древен живот

Роувърът „Постоянство“, който НАСА изпраща към Марс това лято. Снимка: НАСА

Човешки крак все още не е стъпвал на Марс, но пътят до Червената планета никога не е бил по-натоварен, пише Си Ен Ен. Три страни – САЩ, Китай и Обединените арабски емирства – се канят да изпратят свои мисии в Космоса това лято, тъй като през 2020 г. Земята и Марс ще се доближат максимално близо и това значително ще съкрати времето за път.

„Надежда“ от ОАЕ 

Първа за Червената планета ще отлети совалката на ОАЕ, за които това е дебютна междупланетарна мисия. Те нямат намерение да кацат на повърхността, но техен спътник ще проучи в най-големи подробности атмосферата там. Полетът трябваше да бъде на 15 юли, но поради влошена климатична обстановка ще стане по-късно тази седмица от площадка в Япония.

Космическите амбиции на ОАЕ са част от опита на страната да разнообрази икономическия си пейзаж, където доминира нефтената индустрия (30% от БВП на страната). Управляващите се надяват, че това ще доведе до вълна на интерес сред младите и те ще се вдъхновят да се занимават с наука. За да бъдат подчертани тези намерения, автономното устройство е наречено „Al Amal“ – „надежда“.

Повечето мисии до Марс отнемат между 10 и 12 години подготовка, но на екипа от космическия център „Мохамед бин Рашид“ в Дубай са му трябвали едва 6. Ако всичко протече по план, „Надежда“ ще прекара една марсианска година в орбитата на Червената планета, равняваща се на 687 дни на Земята. Космическият спътник ще анализира нивата на водород и кислород в атмосферата на Марс – данни, които досега не са събирани. Очакванията са, че те ще хвърлят светлина върху причината, поради която на планетата няма живот.

Китай с „Въпроси към небето“

Мисията на Китай, планирана за 23 юли, ще изпрати за първи път на Марс комбинация от спътник, космически апарат и роувър. Наречена „Tianwen-1“ (Въпроси към небето), това ще бъде вторият опит на страната да осъществи мисия на Червената планета. Ако ракетата кацне успешно на повърхността, това ще бъде третата страна, която се приземява на Марс. Целта на Китай е да изследва както атмосферата на планетата, така и почвата.

НАСА праща „Постоянство“

Между 30 юли и 15 август от Флорида ще излети всъдеходът „Perseverance“ (Постоянство) на НАСА, който „ще търси следи от древен живот“ и ще събере проби от скалите и почвата на Марс. Това е първата мисия до Червената планета, която цели да намери следи от предишни обитатели.

Роувърът ще кацне на планетата в дните около 18 февруари 2021 г. и ще прекара там поне една марсианска година. В най-добрия случай геоложките проби ще пристигнат на Земята през 2026 г., пише „Ей Би Си Нюз“. Роботът е оборудван с няколко малки хеликоптера, които ще направят снимки на мястото, откъдето са взети пробите, и ще помогнат на учените в по-нататъшните им изследвания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС