Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Три романа за наградата „Хеликон“

Васил Георгиев, Соня Тодорова и Ан Радева са новите номинирани за литературното отличие

Вече са известни шест от 12-те номинирани. - Три романа за наградата „Хеликон“

Вече са известни шест от 12-те номинирани.

„Перлите на Ади Ландау“ на Соня Тодорова („Колибри”), „Екс орбита“ на Васил Георгиев („Хермес“) и „Приключението живот. Любовен роман 55+“ на Ан Радева („Рива“) са трите номинирани романа на пролетната сесия за наградата за нова българска художествена проза „Хеликон”.

Така след като при зимните предложения имаше рядко надмощие на сборниците с разкази (на Деян Енев и Рада Москова), сега обичайното положение се възстановява – и отново по-дългата форма е с повече представители.

Васил Георгиев вече е печелил „Хеликон“, и то с разкази – „Деград“ през 2011-а. Две години по-рано той бе номиниран и за „Будистки плаж“. Соня Тодорова и Ан Радева това са първи включвания сред финалистите за наградата.

Тази година журито е в състав Димитър Шумналиев (председател), Албена Стамболова, Катя Атанасова, Анри Кулев и Юри Лазаров.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Номинирани досега са „Почти живот” на Рада Москова („Факел”), „Гризли. Нови разкази” на Деян Енев („Рива”) и „Скитникът и синовете” на Александър Секулов („Сиела”). Деян Енев е носител на наградата през 2004 за „Господи, помилуй”, номиниран е през 2010 за „Градче на име Мендосино” и през 2013 за „Внукът на Хемингуей”. За Александър Секулов това е втора номинация, първата е през 2012 за романа „Господ слиза в Атина”.

Последният носител на наградата „Хеликон“, в края на миналата година, стана Недялко Славов с романа си „432 херца“. Сред номинираните през 2015-а не попадна нито един сборник с разкази – единственият нероман бяха кратките новели на Чавдар Ценов в колекцията „Отклонения наесен“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах