VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Три романа затвориха номинациите за „Хеликон“

Нито един сборник с разкази не е попаднал сред претендентите за отличието

„Печатарят“ на Силвия Томова и „Кротките“ на Ангел Игов („Жанет 45“) и „Орлов мост“ на Владимир Зарев („Хермес“) са последните кандидати за отличието, което тази година се връчва за 14-и път. - Три романа затвориха номинациите за „Хеликон“

„Печатарят“ на Силвия Томова и „Кротките“ на Ангел Игов („Жанет 45“) и „Орлов мост“ на Владимир Зарев („Хермес“) са последните кандидати за отличието, което тази година се връчва за 14-и път.

Три романа от две пловдивски издателства допълниха дванайсеторката на номинираните за литературната награда „Хеликон“ и така тази година тя остана без сборник с разкази сред претендентите. „Печатарят“ на Силвия Томова и „Кротките“ на Ангел Игов („Жанет 45“), както и „Орлов мост“ на Владимир Зарев („Хермес“) са последните кандидати за отличието, което тази година ще бъде връчено за 14-и път.

Официалната церемония, на която ще се обяви носителят на наградата „Хеликон” е на 14 декември, понеделник, в книжарница на издателството в центъра на София. В журито тази година влизат Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров.

За приза спорят 11 романа и един сборник с новели – „Отклонения наесен“ на Чавдар Ценов. Той вече е носител на престижна литературна награда тази година – „Христо Г. Данов“, в категорията за белетристика.

И други от кандидатите са лауреати на различни отличия – „Една и съща река“ на Здравка Евтимова стана роман на годината според Фонд „13 века България“, а „Гръцко кафе“ на Катерина Хапсали взе първата награда за проза на „Перото“.

Пълен списък на номинираните за „Хеликон“ 2015

„432 херца” на Недялко Славов („Хермес”)

„Скарида” на Димитър Коцев–Шошо („Обсидиан”)

„Аврамови хроники” на Стефка Венчева („Сиела”)

„Разглобено лято” на Людмил Тодоров („Жанет 45”)

„Гръцко кафе” на Катерина Хапсали („Колибри”)

„Лисицата” на Галин Никифоров („Сиела”)

„Една и съща река” от Здравка Евтимова („Жанет 45)

„Котката” от Мариана Найдова („Леге Артис”)

„Отклонения наесен” от Чавдар Ценов („Жанет 45”)

„Печатарят“ от Силвия Томова („Жанет 45“)

„Кротките“ от Ангел Игов („Жанет 45“)

„Орлов мост“ от Владимир Зарев („Хермес“)

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90