Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Три тона ракетна отломка падна на Луната

Месеци след сблъсъка все още не е ясен произходът на космическия боклук

Бялата стрелка посочва кратера, където ракетната част се е ударила в Луната. Снимка: НАСА/Щатски университет на Аризона - Три тона ракетна отломка падна на Луната

Бялата стрелка посочва кратера, където ракетната част се е ударила в Луната. Снимка: НАСА/Щатски университет на Аризона

Астрономи забелязаха „гробното място“ на част от ракета, блъснала се в Луната преди около три месеца. По-рано през годината учените предупредиха, че мистериозно летателно тяло се е насочило към земния спътник и изчислиха, че то ще се приземи в огромния кратер Херцшпрунг с дължина от 570 км. Предположенията им са били съвсем точни, установиха данни от космическия апарат „Лунар Риконъсънс Орбитър“ (LRO) на НАСА, цитирани от онлайн изданието „Space“.

Ударът на ракетата с Херцшпрунг е създала два нови забележими кратера в Херцшпрунг, става ясно от изображения от апарата на НАСА, които почти без съмнение индикират лобното място на космическия отпадък. Ударът се е случил на 4 март, тогава 3-тонната неуправляема част на ракета се разбива в Луната с 9288 км/ч. Единият кратер е с дължина 18 метра, другият – 16 метра, което подсказва, че теглото на непознатото тяло е било разпределено в двата му края, коментира Марк Робинсън от щатския университет в Аризона и завеждащият учен на мисията, която работи с LRO.

Отломките са неуправляемата горна част на ракета, изпратена от Земята през 2014 г. За първи път е забелязана през март 2015 г. от телескопи в Аризона. Американските учени предполагат, че отломката е от китайската мисия „Chang’e 5“, която стартира през октомври 2014 г. като част от тестова мисия за изпращане на капсула за проба до Луната и обратно. Служители на китайското външно министерство обаче оспорват тази теория.

„Обикновено ракетата има маса, концентрирана в края на двигателя, останалата част се състои главно от празен резервоар за гориво – допълва Марк Робинсън. – Тъй като произходът на тялото на ракетата остава несигурен двата кратера може да помогнат да се установи неговата идентичност.“

Това не е първият път, в който ракетни отломки се сблъскват с повърхността на Луната, по време на програмата „Аполо“ например НАСА няколко пъти насочва отпадъците от ракетите „Сатурн 5“ към спътника. Това обаче са контролирани сблъсъци, а събитието от началото на март бележи първия път, в който мистериозно тяло се сблъсква инцидентно с Луната. Освен това нито един от предишните удари не е успял да формира кратер, уточнява Робинсън.

Минали сблъсъци по време на мисията „Аполо“ – кратерите варират от 35 до 40 метра. Снимка: НАСА/Щатски университет на Аризона

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах