Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Три жени в битка за „Аскеер“ за драматургия

Сцена от спектакъла „Цветът на дълбоките води“ по пиесата на Оля Стоянова, постановка на Бойка Велкова в Народния театър. - Три жени в битка за „Аскеер“ за драматургия

Сцена от спектакъла „Цветът на дълбоките води“ по пиесата на Оля Стоянова, постановка на Бойка Велкова в Народния театър.

Жени са авторките на трите номинирани за „Аскеер“ пиеси тази година. Това са Оля Стоянова („Цветът на дълбоките води“), Неда Соколовска („Закачане“) и Йоана Мирчева („Изход“), обявени днес, 3 април, от журито на Фондация „Аскеер“ на среща с медиите.

По традиция номинации за „Съвременна българска драматургия“ се обявяват преди останалите номинации, които ще станат ясни на 13 април.

„За разлика от всички останали награди, за тази „Аскеер” разчита на 20-членно жури с широка и висококомпетентна представителност на драматургичното оценяване“, коментира председателят на Фондацията Милен Миланов.

В тазгодишното жури влизат Георги Господинов, проф. дфн Георги Каприев, доц. д-р Георги Лозанов, проф. дфн Ивайло Знеполски, проф. Иван Добчев, Иван Кулеков, Иван Теофилов, проф. д-р Калина Стефанова, проф. дфн Кирил Топалов, Красимира Филипова, д-р Митко Новков, Никола Вандов, Панчо Панчев, Петър Маринков, доц. дфн Пламен Дойнов, Теодора Димова, Федя Филкова, доц. Юрий Дачев и Яна Добрева.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Пиесата в две действия „Изход” на Йоана Мирчева е имала премиера през януари тази година в театъра на НБУ, постановка Гергана Димитрова, „Закачане“ на Неда Соколовска е в афиша на Театър „София“ от март 2018-а, постановката е на авторката, а „Цветът на дълбоките води“ на Оля Стоянова е в репертоара на Народния театър от октомври 2017-а, постановката е на актрисата Бойка Велкова.

Сцена от „Закачане“ на Неда Соколовска в Театър „София“

„Изход“, спектакъл в театъра на Нов български университет по пиесата на Йоана Мирчева

Вижте още: „БИГ БРАДЪР“ НА СЦЕНАТА НА ТЕАТЪР „СОФИЯ“

Интересна е статистиката около номинациите за драматургия. Журито е разгледало 18 текста, някои от тях са написани от актьори. Десет от заглавията са поставени в столицата, осем – в извънстолични театри. Четири от пиесите са реализирани като независими проекти. Театрите, заложили на нови български заглавия, са шестнадесет – Народен театър „Иван Вазов“, Театър 199 „Валентин Стойчев“, Театър „София“, Театрална работилница „Сфумато“, Център за култура и дебат „Червената къща“, Университетски театър – НБУ, Театър „Реплика“, Театър „Виа Верде“, Театър „Криле“, Театър „Сълза и смях“, Театрално-музикален център – Кърджали, Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково, Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, Драматичен театър – Търговище, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен и Куклен театър – Стара Загора.

Наградите „Аскеер“ ще бъдат обявени на 24 май.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах