Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Трима българи с номинации за Малкия Нобел

Виктор Самуилов, Юлия Спиридонова и Любен Зидаров са сред кандидатите за наградата за детска литература „Астрид Линдгрен“

Художникът Любен Зидаров е един от тримата номинирани за отличието българи. Снимка: Емил Георгиев, архив - Трима българи с номинации за Малкия Нобел

Художникът Любен Зидаров е един от тримата номинирани за отличието българи. Снимка: Емил Георгиев, архив

Писателите Виктор Самуилов и Юлия Спиридонова-Юлка и илюстраторът Любен Зидаров са сред номинираните за Мемориалната награда „Астрид Лингрен“ за 2018 г.

За отличието – най-престижното, посветено на детската литература, наричано и Малък Нобел, ще се борят 235 кандидати от 60 държави по цял свят, а български творци намират място в номинациите за втора поредна година. Номиниращ орган за страната ни е фондация „Детски книги“.

„Щастливи сме, че за втора поредна година българските творци намират своето място сред стотиците кандидати от 60 държави от цял свят – казва председателят на съвета на фондацията Валентина Стоева. – Това доказва, че те успешно могат да се представят на международната сцена. Надявам се обществото и институциите да си припомнят, че детската литература всъщност е нещо сериозно и има нужда от подкрепа.“

Носителят на „Астрид Линдгрен“ за 2018-а ще бъде обявен на официална церемония в Националната библиотека на Стокхолм през март или април догодина. Наградата е придружена и с парична премия от 5 милиона шведски крони (около 1 млн. лева). Пълният списък с номинираните кандидати може да се види на сайта на наградата.

Всички континенти са представени сред номинираните писатели, илюстратори, разказвачи и организации, се посочва в описанието на отличието. Наградата на името на създателката на Пипи Дългото чорапче се присъжда на работи или дейности с най-високо качество, но лауреатите трябва също да следват хуманистичните ценности, с които е известна самата Линдгрен.

Сред досегашните 17 носители, от учредяването на наградата през 2002 г., са Шон Тан, Филип Пулман, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах