Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Трима кандидати за директор на Народния театър

Двама режисьори и един актьор са подали документи за поста

Народният театър е без директор от края на 2014-а. Снимка: Емил Георгиев - Трима кандидати за директор на Народния театър

Народният театър е без директор от края на 2014-а. Снимка: Емил Георгиев

Втори сезон на конкурса за директор на Народния театър тече в Министерството на културата. В понеделник изтече срокът, определен от висшето арт ведомство за подаване на документи за престижния пост. Претендентите са трима, и тримата театрали. Това са режисьорите Бойко Богданов и Григор Антонов и дългогодишният актьор от трупата на Народния Мариус Донкин, научи „Площад Славейков“.

От тримата единствено Бойко Богданов има управленски стаж като директор на театър – той бе начело на „Сълза и смях“ в периода 1998 – 2006 г. Но този път от конкурса за Народния е отпаднало изискването за управленски стаж, оставено е неясното определение „управленска компетентност“. Григор Антонов е съветник на президента Росен Плевнелиев.

Първата трупа е без титуляр от края на 2014-а, когато Павел Васев се пенсионира. След това за временен директор неочаквано бе назначен Александър Морфов, малко преди това напуснал шумно поста на главен режисьор в същия театър – в знак на несъгласие с правителството. Но през септември 2015-а се отказа, признавайки, че продължава да презира правителството.

След него за кратко министърът назначи сценариста Емил Бонев, който издържа около седмица. Обявен бе конкурс, а явилите се кандидати – актьорът Филип Трифонов и режисьорът Камен Костов – не бяха допуснати до интервю. Междувременно управлението на Народния бе поверено на зам.-директорката Милица Трайкова.

Предстои да бъде сформирана комисия по допускането, която да прецени кои от кандидатите за ръководител на националния културен институт отговарят на условията за поста. А те са: висше образование (степен „Магистър“) в областта на театъра или арт мениджмънт; „управленска компетентност, която да включва способност за формиране на цели, пътища за тяхното постигане и очаквани резултати“; концепция за развитието на Народния театър за срок от 5 години, изложена на 5 страници, която съдържа подробен репертоарен план с постановъчни екипи за първата година, тенденции в развитието на репертоара за останалите години – жанрови намерения, постановъчни екипи, възможности за разширяване на зрителската аудитория, планиране брой спектакли за една година, брой зрители, средна цена на билет, планиране на съвместни проекти с други театри, с международни организации и други културни организации.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах