Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трима от Нобеловата комисия за литература напускат в знак на протест

Казуо Ишигуро е носителят на Нобеловата награда за литература за 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Трима от Нобеловата комисия за литература напускат в знак на протест

Казуо Ишигуро е носителят на Нобеловата награда за литература за 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трима членове на тайната комисия, която излъчва Нобеловия лауреат за литература, са подали оставка. Причината, посочена от тях, е несъгласие с решенията на Шведската литературна академия. Питър Ингланд, Клас Йостергрен и Киел Еспмарк са първите в историята на отличията, които напускат 18-членното жури, тъй като постът е до живот, а оставки досега не е имало, съобщава „Гардиън“.

Единственият подобен случай е през 1989 г., когато аятолах Хомейни отправя призив за смъртта на Салман Рушди заради публикуването на „Сатанински строфи“, а от литературната комисия, която номинира лауреатите за Нобела, не реагират. Тогава трима от съдиите подават оставка в израз на възмущението си, но тя бива отхвърлена.

Тримата, напускащи комисията сега, дават малко детайли за решението си.

„Шведската академия от много време има сериозни проблеми. Сега се опита да ги разреши, като постави неизвестни пред собствения си устав, което е предателство към основателя и патрона ѝ и не на последно място към мисията да е представител на гения и вкуса. Затова аз реших, че не желая повече да съм част от дейностите ѝ. Ставам от масата, вън от играта съм“, коментира Йостергрен пред шведски вестник.

Питър Ингланд оправдава оставката си с това, че „се взеха решения, в които аз не вярвам и не мога да защитя, поради което реших да не участвам занапред в работата на Шведската литературна академия“. Става въпрос за обвиненията в сексуално насилие на 18 жени през 2017-а срещу ръководителя на Стокхолмския културен център, чието име все още не е известно. Нито една от пострадалите жени не подава сигнал до полицията, директорът на Културния център отрича престъпленията и все още не е осъден по нито едно от обвиненията. Въпреки това Академията прекъсва всякакви връзки с човека и започва разследване какво влияние е оказвал над членовете на литературната институция.

Катарина Форстенсон, също член на шведската институция, се оказва в близки приятелски отношения с обвинения директор на Културния център. Налага се гласуване дали тя да бъде отстранена от Академията – напусналите трима членове гласуват за освобождаването ѝ, но се оказват малцинство, пише „Вашингтон поуст“. Според Андърс Олсън, членуващ от години в Шведската академия, оставките на тримата напуснали комисията са в знак на протест, че гласът им не се взима под внимание.

„Достойнството дава живот на Шведската академия. Когато водещите гласове в нея поставят приятелството и други нерелеавантни съображения пред достойнството, тогава аз не мога да участвам в работата им“, казва в писмено изявление Киел Еспмарк – третият, който напуска.

Според шведски медии, 18-членното жури ще обмисли дали занапред да не промени правилата си така, че напускането на поста да е възможно и заместването на членове – разрешено.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg