Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Трима по актьорските стъпки на Захари Бахаров

„Ревизорът“, „Нирвана“ и „Чамкория“ отрупани с награди от Фестивала на малките театрални форми във Враца

За играта си в „Ревизорът“ Денис Хаят (в средата, в черно) и Шахин Шехзен (вляво, в червено) получиха и награда „Икар 2018“ за изгряваща звезда. Снимка: Сатиричен театър - Трима по актьорските стъпки на Захари Бахаров

За играта си в „Ревизорът“ Денис Хаят (в средата, в черно) и Шахин Шехзен (вляво, в червено) получиха и награда „Икар 2018“ за изгряваща звезда. Снимка: Сатиричен театър

Трима млади актьори получиха награда за актьорско майсторство редом до Захари Бахаров на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца, приключил в понеделник вечерта. Денис Хаят и Шахин Шехзен бяха отличени за играта си в „Ревизорът“, постановка на Нина Димитрова (Сатиричен театър), Александър Евгениев – за „Нирвана“, постановка на Максима Боева (Шуменски театър), а Бахаров за моноспектакъла „Чамкория“ на режисьора Явор Гърдев (Театър „199“).

Отличителното на този фестивал е, че за да има справедливост, журито (Никола Вандов – председател, Катерина Георгиева и Михаил Байков) присъжда награди не само по едно име в категория, а на всички, които заслужават. И всички отличия са равностойни, заявиха специалистите.

Затова и призовете за най-добра женска роля тази година са два – за Ирина Митева за ролята ѝ в „Нирвана“ (режисьор Максима Боева, Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен) и за Каталин Старейшинска за „Дани и дълбокото синьо“ (режисьор Ованес Торосян, Драматичен театър „Н.О.Масалитинов“ – Пловдив).

Колективна награда получи и целият актьорски състав на спектакъла „Летене“ на режисьорката Възкресия Вихърова, част от репертоара на  Врачанския драматично-куклен театър.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Три са наградите за режисура: на Нина Димитрова („Ревизорът“), Максима Боева („Нирвана“) и Явор Гърдев („Чамкория“).

За сценография призът отиде у Борис Далчев, отличен за два спектакъла – „Ревизорът“ (където си партнира с Юлиана Войкова-Найман) и „Нирвана“.

Награда на проф. Стефан Драгостинов за най-добре пеещ/свирещ актьор тази година не се присъжда.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах