Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трима в битката за директор на Софийска филхармония

Цигуларка, валдхорнист и тромбонист в спор за поста

 - Трима в битката за директор на Софийска филхармония

Трима ще се борят за първото кресло в Софийска филхармония. До конкурс са допуснати Светлина Терзиева, Владимир Джамбазов и Ивайло Христов. Временно изпълняващият длъжността директор на оркестъра Виктор Стоянов не е подал документи за поста.

Битката за Филхармонията е между цигуларка, валдхорнист и тромбонист – и тримата са част от оркестъра.

Валдхорнистът Владимир Джабмазов е известен в театралните среди, защото пише често музика за спектакли. Популярен е и сред слушателите на „Хоризонт“ като водещ на предаването „Вива ла музика“, което върви в събота от 19 ч. Джамбазов е търсен композитор и аранжор, негови са например аранжиментите за концертите на Рут Колева. Печелил е два пъти конкурса за българско музикално произведение „7/8“.

Цигуларката Светлина Терзиева в момента заема длъжността мениджър „Управление на творческата дейност“ във Филхармонията. Преди това е била шеф на проектите на Максим Ешкенази „Фортисимо“. Музикантка е в състава на управляваната от нея институция. Името й бе посочено от диригента Любка Биаджони като причина да напусне Софийска филхармония.

Тромбонистът Ивайло Христов е двигател на детския музикален проект „Майка ми, гъската“, който подобно на „Фортисимо“ правеше образователни концерти.

Музикантите в Софийска филхармония в момента са разделени на две – едните искат да ги управлява Джамбазов, останалите – Терзиева. От Министерството на културата все още не са определили датата, на която ще се проведе интервюто с претендентите.

Недопуснати до конкурса са Розалина Касабова и Мариела Павлова.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС