Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Триста! Шедьоври от Франция пътуват към арабския Лувър

Наемът им е 1 милиард евро

Леонардо да Винчи вероятно никога не е стъпвал по земите, където сега ще се стича народ, за да гледа шедьоврите му. - Триста! Шедьоври от Франция пътуват към арабския Лувър

Леонардо да Винчи вероятно никога не е стъпвал по земите, където сега ще се стича народ, за да гледа шедьоврите му.

Триста шедьоври на Леонардо да Винчи, Винсент ван Гог, Клод Моне, Анди Уорхол и др. ще бъдат изложени в арабския филиал на Лувъра в Абу Даби, чието откриване е през декември 2015 г.

Вече са ясни и имената на някои от творбите, които сега се съхраняват в 13 френски галерии. Към Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) ще отпътуват „Портрет на една непозната“ на Да Винчи, „Гара Сен Лазар“ на Моне и „Голям електрически стол“ на Уорхол. Освен тях ще бъдат изложени древни статуи, вази и маски от Азия и Африка.

„Това е първият път, в който много от тези произведения ще пътуват до Абу Даби и изобщо до Близкия Изток. Рядка възможност е да зърнем значимо изкуство от френските музеи“, заяви шейх Тахнун бин Зайед Ал-Нахян, председател на организацията, която стои зад проекта. Ал-Нахян е една от най-влиятелните фамилии на ОАЕ.

Много от големите френски музеи, сред които Лувърът, Музея Орсе и Версайския дворец, ще дадат под наем на Абу Даби експонати от своите колекции в рамките на 30-годишно сътрудничество с ОАЕ на стойност 1 милиард евро.

„Портрет на една непозната“ на Леонардо да Винчи

„Портрет на една непозната“ на Леонардо да Винчи

„Гара Сен Лазар“ на Клод Моне

„Гара Сен Лазар“ на Клод Моне

„Голям електрически стол“ на Анди Уорхол

„Голям електрически стол“ на Анди Уорхол

 

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg