Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Триумф на супергеройското кино, музиката и смеха

Пазителите на галактиката отново спасяват доброто име на жанра

Питър Куил (Крис Прат) и бебето Грут. - Триумф на супергеройското кино, музиката и смеха

Питър Куил (Крис Прат) и бебето Грут.

Представете си титанична битка между няколко герои и  няколко от най-ужасяващите свръхчудовища, които можете да си въобразите. В разгара на кървавата кланица, без да обръща грам внимание на падащите и щракащи около него трупове и челюсти, малкият Грут си слага слушалките и в пълна бебешка самозабрава започва да танцува под звуците на Mr. Blue Sky на ELO (1977 г.). Това не е просто танц на едно дръвце, глухо и сляпо за хореографията на ужаса около него – това е тоталният триумф на музиката и съзиданието над разрухата, тържество на живота над смъртта. А също и много добре направена сцена, която идеално задава тон на целия филм нататък.

Филмът е „Пазители на галактиката 2“, а бебето Грут е малката издънка на голямото дърво-хуманоид Грут, което в края на първия филм се пожертва, за да спаси приятелите си. В продължението най-странната пасмина, спасявала някога галактиката, се завръща, за да я спаси отново, и да вдъхне надежда, че светлото бъдеще на супергеройското кино не е химера.

Те отново са тук

Сега Гамора (Зоуи Салдана) – хирургически модифицираната смъртоносна зелена красавица, и нейната полумеханична, откачена сестра; субект 89-Р-13 (енот, който нарича себе си Ракета, с гласа на Брадли Купър) – продукт на незаконни генетични и кибернетични експерименти върху низши форми на живот; Драк Разрушителя (Дейв Батиста) – татуиран воин със страховита физика и неволен майстор на неуместни реплики; Питър Куил (Крис Прат) – получовек-полуизвънземен, събрал в себе си черти от Хан Соло и Индиана Джоунс, с тайнствен произход, съмнителен морал и златно сърце – пак са заедно.

С тях е и бебето Грут, което още с появата си в първия трейлър на „Пазители на галактиката 2“ се превърна във всеобщ любимец. А с първата сцена във филма направо бетонира статута си на нова икона във вселената на „Марвел“, където бебетата са голяма рядкост. Дърветата също.

Доскоро супергеройските филми – или поне по-скъпите (и най-популярни) от тях, се опитваха да стряскат, трогват, плашат, очароват и разсмиват публиката – едновременно. И то предимно детската. Напоследък най-сетне жанрът започна да узрява и да разширява границите си. Вече имаме както чудесни супергеройски драми като „Логан: Върколакът“ , така и комедии с преувеличено, комиксово насилие, забранени за деца – като „Дедпул“, чието продължение е един от най-очакваните филми на 2018 г.

Зоуи Салдана е Гамора

И двата филма за Пазителите на галактиката се вписват в тази тенденция с шегите, насищащи почти всяка сцена, но без крайностите на „Дедпул“. Най-ценното им качество е жанровата автоирония, която ги прави подходящи за по-широка публика от тийнейджърската. Но далеч не е само това. Сред темите на историята са още семейството, бащинството, приятелството, смисълът на живота и дори Бог – като почти всяка е разработена далеч от обичайните шаблони, с много хумор. И всичко това на фона на великолепна музика.

Плюс появата на още няколко големи звезди, чиито имена няма да издаваме, за да не ви развалим изненадата. Има и главозамайващи екшън сцени – и в началото, и на финала, заедно с още няколко в средата.

Повечето критици дават на продължението малко по-ниски оценки, отколкото на оригинала. Сюжетните ходове, диалозите, ефектите, екшънът, дизайнът… всичко е на същото ниво. И това е проблемът – продължението не надминава предшественика си – и може да бъде изненадващо хубав филм само за незапознатите с оригинала. За останалите ще е просто хубав супергеройски филм. А това никак не е малко.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg