Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Триумф на женствеността

Ани Лейбовиц засне Серина Уилямс, гола и бременна, за корицата на „Венити феър“

Серина Уилямс на корицата на августовския брой на „Венити Феър“. Снимка: Ани Лейбовиц - Триумф на женствеността

Серина Уилямс на корицата на августовския брой на „Венити Феър“. Снимка: Ани Лейбовиц

Серина Уилямс, гола, бременна и напълно естествена, е лицето на августовския брой на „Венити феър“. Серина, постигнала всичко (и отвъд) в женския тенис, е заснета в поредната блестяща фотосесия на Ани Лейбовиц, а историята на живота ѝ, неочаквано откритата любов и бъдещото майчинство е водеща тема на изданието.

Уилямс открила изненадващо, че очаква първото си дете, от съоснователя на сайта „Редит“ Алексис Оханиън, през януари, непосредствено преди началото на Откритото първенство по тенис на Австралия – почувствала се зле отстрани на корта, докато тренирала. Но въпреки това триумфира на турнира и показа на всички какво се нарича спортен дух.

„Венити феър“ пусна корицата с Уилямс в деня, в който легендата в спорта Джон Макенроу обяви, че няма да се извини за свои коментари за нея. Преди дни Макенроу каза, че ако Серина се състезаваше при мъжете на корта, щеше да е около 700-о място в ранглистата.

Корицата със Серина напомня друг прочут брой на „Венити феър“, отново августовски, но преди повече от четвърт век. През 1991 г. изданието представи бременната, също като Уилямс около седмия месец, Деми Мур – заснета пак от Ани Лейбовиц. Тогава се стига до скандал, много супермаркети въобще отказват да продават броя с Мур, а онези, които все пак го правят, го държат под тезгяха, като порнография. Сега няма скандал, няма порнография. Напротив, виждаме уверена жена в емоционално и елегантно произведение на изкуството.

А да споменем начина, по който медиите през годините са обсъждали тялото на Серина? Тя самата никога не се е срамувала от вида си, в интервю преди няколко години заяви, че е щастлива и горда с начина, по който изглежда. Но грозните коментари я съпътстват от години. Физиката ѝ е била многократно упреквана, облеклото, което избира, също, дупето ѝ е било обект на карикатури, присмивали са се на извивките ѝ, били са изразявани „притеснения“, че бюстът ще попречи на мобилността ѝ на корта (дори, че гърдите и тялото ѝ били регистрирани да гласуват в различен щат!)…

Абсурдните обиди срещу Серина Уилямс нямат край – но когато (отново) Ани Лейбовиц я засне за фотосесията си, променила курса на култовия календар на „Пирели“, видяхме Серина Уилямс като една успяла жена, събуди възхищение на ниво различно от агресивно натрапваното ни от модата, шоубизнеса, киното.

Сега Серина, на корица, която ще остане в историята, отново е пред нас – гола, бременна, в зашеметяващ триумф на женствеността.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Естествена красота

ДС