Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Триумф със „Златна маска“ за арестувания Серебренников

Макар и затворен, гилдията отличи режисьора с най-престижната театрална награда в Русия

Кирил Серебренников е под домашен арест от август 2017-а и не можа да приеме лично наградите си. Снимка: Личен архив  - Триумф със „Златна маска“ за арестувания Серебренников

Кирил Серебренников е под домашен арест от август 2017-а и не можа да приеме лично наградите си. Снимка: Личен архив

Най-престижната театрална награда в Русия „Златна маска“ бе присъдена на Кирил Серебренников, намиращия се под домашен арест художествен ръководител на московския Център „Гогол“. Призът за режисьора е в категорията „Опера/Режисура“.

Отличена беше постановката „Чаадский“ в „Хеликон-опера“ в Москва. „Чаадский“ е опера на Александър Маноцков (в основата ѝ е либрето по „От ума си тегли“ на Грибоедов и „Философски писма“ на Пьотр Чаадаев, оттам и названието, събиращо в едно героя на комедията с един от неговите главни прототипи). Спектакълът се превърна в едно от големите събития на музикално-театралния сезон в Русия. От името на Серебренников наградата получи продуцентът на спектакъла Павел Каплевич.

Алла Демидова бе призната за най-добра актриса за ролята си в драмата „Ахматова. Поема без герой“, заглавие на Център „Гогол“. Режисьори на постановката са самата Демидова и отново Серебренников.

Колективът под ръководството на арестувания театрал получи и специалната награда на журито „За създаване на пространство за творческа свобода и смело търсене на език на театралната съвременност“.

Америка за България

Отличията бяха връчени на Новата сцена на Болшой театър. Основател на наградата и фестивала „Златна маска“ е Съюзът на театралните дейци в Русия.

Какво се случва с делото „Седмо студио“?

През 2017 г. срещу няколко души, свързани с автономната, нетърговска организация „Седмо студио“, бяха започнати наказателни дела. Кирил Серебренников бе задържан по време на снимките на своя филм за младостта на Виктор Цой „Лято“ в Петербург и откаран да бъде съден в Москва.

Вижте още: КИРИЛ СЕРЕБРЕННИКОВ В БИТКАТА ЗА „ЗЛАТНА ПАЛМА“

Понастоящем следствието вече е завършено. Обвиняемият е заплашен от 10 години затвор и глоба до 1 млн. рубли. По делото за разхищение на 133 млн. рубли, отделени от държавния бюджет за проекта „Платформа“, са подсъдими още пет души.

Думи за Серебренников и делото срещу него на наградите „Златната маска“

Директорът на „Златна маска“ Мария Ревякина:

„Нашият фестивал отразява това, което се случва в съвременния театър, а главното свойство на „Златната маска“ е да обединява различни хора. […] Последната година преживяваме трудни събития. […] Няма съмнение, че всички подсъдими – Кирил Серебренников, София Апфелбаум, Юрий Итин, Алексей Малобродский – са забележителни професионалисти. Всички ние им желаем да имат възможността да работят свободно“.

Режисьорът Юрий Бутусов, получил „Златна маска“ за постановката „Вуйчо Ваньо“ в театър „ Ленсъвет“:

„Присъединявам се към думите в подкрепа на нашите другари, които, за съжаление, днес не са с нас. Около година Алексей Малробродски стои в ареста на следствието. В това има, според мен, особена мъчителност. Уважаеми съдии, от които зависят всички решения, освободете Алексей да се прибере у дома. […] Дори ако отиде при майка си в Израел, страната ни по-слаба ли ще стане от това, ще почувства ли унижение или обида? Напротив, тя ще стане по-силна. Който е силен, трябва да бъде по-милостив. Нека Алексей се прибере у дома“.

Продуцентът на операта „Чаадский“ Павел Каплевич:

„Искам да благодаря на всички, които подкрепят Кирил толкова много и да изразя увереността си, че справедливостта ще тържествува. Кирил, ние сме с теб!“.

Директорът и художествен ръководител на „Малък драматичен театър – Театърът на Европа“ Лев Додин, получил наградата за най-добра драма, голям формат:

„Иска ми се да вярвам, че правдата се възтържествува . […] Въпреки че, както се казва в стихотворението, правдата тържествува, но винаги, кой знае защо, после. Иска ми се на следващата „Златна маска“ всички подсъдими да бъдат с нас. Светът се намира в безумно състояние, той може да се взриви всеки момент. Театърът е длъжен да напомня за това, да говори и да крещи“.

Актрисата Алла Демидова:

„Спомням си, че театърът беше публична трибуна, формираше общественото мнение, вкуса и всъщност се римуваше с духовността. Къде го загубихме? […] В интернет, където думата има тълпата, нас ни наричат клоуни и палячовци. Докато ви харесваме, играйте си вашите игри. Но, ако ни доскучете, марш в ъгъла! Сега това се нарича „домашен арест“. Струва ми се, че за затворената врата на руското изкуство имаме само един ключ. Както е казал Пушкин в своето време, „от духовна жажда изнурен…“. Само така можем да спечелим“.

Всичко по темата „Арест на руски театрален режисьор“

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3