Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Триумф със „Златна маска“ за арестувания Серебренников

Макар и затворен, гилдията отличи режисьора с най-престижната театрална награда в Русия

Кирил Серебренников е под домашен арест от август 2017-а и не можа да приеме лично наградите си. Снимка: Личен архив  - Триумф със „Златна маска“ за арестувания Серебренников

Кирил Серебренников е под домашен арест от август 2017-а и не можа да приеме лично наградите си. Снимка: Личен архив

Най-престижната театрална награда в Русия „Златна маска“ бе присъдена на Кирил Серебренников, намиращия се под домашен арест художествен ръководител на московския Център „Гогол“. Призът за режисьора е в категорията „Опера/Режисура“.

Отличена беше постановката „Чаадский“ в „Хеликон-опера“ в Москва. „Чаадский“ е опера на Александър Маноцков (в основата ѝ е либрето по „От ума си тегли“ на Грибоедов и „Философски писма“ на Пьотр Чаадаев, оттам и названието, събиращо в едно героя на комедията с един от неговите главни прототипи). Спектакълът се превърна в едно от големите събития на музикално-театралния сезон в Русия. От името на Серебренников наградата получи продуцентът на спектакъла Павел Каплевич.

Алла Демидова бе призната за най-добра актриса за ролята си в драмата „Ахматова. Поема без герой“, заглавие на Център „Гогол“. Режисьори на постановката са самата Демидова и отново Серебренников.

Колективът под ръководството на арестувания театрал получи и специалната награда на журито „За създаване на пространство за творческа свобода и смело търсене на език на театралната съвременност“.

Отличията бяха връчени на Новата сцена на Болшой театър. Основател на наградата и фестивала „Златна маска“ е Съюзът на театралните дейци в Русия.

Какво се случва с делото „Седмо студио“?

През 2017 г. срещу няколко души, свързани с автономната, нетърговска организация „Седмо студио“, бяха започнати наказателни дела. Кирил Серебренников бе задържан по време на снимките на своя филм за младостта на Виктор Цой „Лято“ в Петербург и откаран да бъде съден в Москва.

Вижте още: КИРИЛ СЕРЕБРЕННИКОВ В БИТКАТА ЗА „ЗЛАТНА ПАЛМА“

Понастоящем следствието вече е завършено. Обвиняемият е заплашен от 10 години затвор и глоба до 1 млн. рубли. По делото за разхищение на 133 млн. рубли, отделени от държавния бюджет за проекта „Платформа“, са подсъдими още пет души.

Думи за Серебренников и делото срещу него на наградите „Златната маска“

Директорът на „Златна маска“ Мария Ревякина:

„Нашият фестивал отразява това, което се случва в съвременния театър, а главното свойство на „Златната маска“ е да обединява различни хора. […] Последната година преживяваме трудни събития. […] Няма съмнение, че всички подсъдими – Кирил Серебренников, София Апфелбаум, Юрий Итин, Алексей Малобродский – са забележителни професионалисти. Всички ние им желаем да имат възможността да работят свободно“.

Режисьорът Юрий Бутусов, получил „Златна маска“ за постановката „Вуйчо Ваньо“ в театър „ Ленсъвет“:

„Присъединявам се към думите в подкрепа на нашите другари, които, за съжаление, днес не са с нас. Около година Алексей Малробродски стои в ареста на следствието. В това има, според мен, особена мъчителност. Уважаеми съдии, от които зависят всички решения, освободете Алексей да се прибере у дома. […] Дори ако отиде при майка си в Израел, страната ни по-слаба ли ще стане от това, ще почувства ли унижение или обида? Напротив, тя ще стане по-силна. Който е силен, трябва да бъде по-милостив. Нека Алексей се прибере у дома“.

Продуцентът на операта „Чаадский“ Павел Каплевич:

„Искам да благодаря на всички, които подкрепят Кирил толкова много и да изразя увереността си, че справедливостта ще тържествува. Кирил, ние сме с теб!“.

Директорът и художествен ръководител на „Малък драматичен театър – Театърът на Европа“ Лев Додин, получил наградата за най-добра драма, голям формат:

„Иска ми се да вярвам, че правдата се възтържествува . […] Въпреки че, както се казва в стихотворението, правдата тържествува, но винаги, кой знае защо, после. Иска ми се на следващата „Златна маска“ всички подсъдими да бъдат с нас. Светът се намира в безумно състояние, той може да се взриви всеки момент. Театърът е длъжен да напомня за това, да говори и да крещи“.

Актрисата Алла Демидова:

„Спомням си, че театърът беше публична трибуна, формираше общественото мнение, вкуса и всъщност се римуваше с духовността. Къде го загубихме? […] В интернет, където думата има тълпата, нас ни наричат клоуни и палячовци. Докато ви харесваме, играйте си вашите игри. Но, ако ни доскучете, марш в ъгъла! Сега това се нарича „домашен арест“. Струва ми се, че за затворената врата на руското изкуство имаме само един ключ. Както е казал Пушкин в своето време, „от духовна жажда изнурен…“. Само така можем да спечелим“.

Всичко по темата „Арест на руски театрален режисьор“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах