POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Триумфът на „Всичко навсякъде наведнъж“ на оскарите проследен от 12% повече зрители

Първоначалните данни на „Нилсен“ сочат ръст в зрителския интерес в сравнение с миналата година

Мишел Йео, наградена за най-добра главна женска роля. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Триумфът на „Всичко навсякъде наведнъж“ на оскарите проследен от 12% повече зрители

Мишел Йео, наградена за най-добра главна женска роля. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 18,7 млн. зрители в САЩ са проследили на живо по телевизия Ей Би Си триумфа на „Всичко навсякъде наведнъж“ като филм на годината на оскарите, сочат първоначалните данни на „Нилсен“. 95-ите награди на Американската филмова академия отчитат 12% повече зрители в Щатите в сравнение с миналата година, но броят им все пак е бил под средното – неделната церемония е сред трите с най-нисък рейтинг, откакто „Нилсен“ провежда статистиката си, отбелязва „Варайъти“.

Церемонията с водещ Джими Кимъл трябваше да се пребори с конкуренцията на финалния епизод на „Последните оцелели“. Междувременно Педро Паскал, звездата на хитовия сериал на НВО, бе сред актьорите, поканени да връчат статуетка. Повишението от 12% коментаторите отдават на номинации за популярни филми като „Всичко навсякъде наведнъж“, „Аватар 2“ и „Топ Гън: Маверик“ – и трите заглавия се бориха за най-добър филм. Възможно е повишеният интерес да се дължи и на зрителското любопитство как Академията и водещият ще се отнесат към миналогодишния шамар на Уил Смит, отбелязва „Варайъти“.

Финалният рейтинг на „Нилсен“ ще бъде обявен по-късно през деня, когато се направи по-детайлно изчисление след премахването на часовата разлика между Източния и Западния бряг на САЩ. За сравнение първоначалните данни за церемонията от 2022 г. сочат, че събитието е било проследено от 15,36 млн. зрители. Антирекордът е отбелязан през 2021 г., когато пред екраните са били само 10,5 млн. зрители. Най-много зрители са гледали събитието през 1998 г., когато 55,3 млн. зрители са станали свидетели как „Титаник“ получава статуетката за най-добър филм. За последен път оскарите са отчели над 20 млн. зрители през 2020 г., точно преди пандемията, когато най-добър филм стана „Паразит“.

Данните са само за територията на САЩ, все още няма статистика за това колко зрители в целия свят са гледали церемонията.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС