Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Трият графити на Банкси, обвиняват го в расизъм

Eдна от последните рисунки на Банкси. Тя беше премахната, тъй като съдържала оскърбителни и расистки изявления. - Трият графити на Банкси, обвиняват го в расизъм

Eдна от последните рисунки на Банкси. Тя беше премахната, тъй като съдържала оскърбителни и расистки изявления.

След като Пипи Дългото чорапче беше обявена в расизъм, същата съдба сполетя и прочутия уличен художник Банкси. Съветът в английския курортен град Клактън-он-Сий в района Тендринг на графство Есекс взе решение да изтрие един от неговите графити. Творбата на художника, оценена на 400 000 лири стерлинги (1 млн. лева), е унищожена заради обвинения в расизъм. Любопитното е, че творбата е по-скоро критика на расизма.

На графитите са изобразени пет сиви гълъба и една ярка лястовица. Гълъбите държат плакати с надписи „Емигрантите не са добре дошли“, „Връщай се в Африка“ и „Стой настрана от нашите червеи“. Банкси нарисувал творбата за една нощ, седмица преди вота за местния парламент, а основна тема в предизборната кампания беше затягането на миграционния контрол.

По думите на Найджъл Браун – представител на районния съвет на Тендринг – местните власти са получили жалба за „оскърбителни и расистки изявления“, нарисувани на една стена. На мястото пристигнали служители, които преценили, че графитите наистина може да бъдат възприети за обидни, и ги изтрили.

Същевременно Браун добави, че районният съвет с удоволствие би приел Банкси: „Бихме били радостни някой ден той да се върне тук“.

По данни на в. „Гардиън“ местните власти първоначално не са знаели, че автор на графитите е Банкси. Те ги изтрили, още преди да бъде удостоверена автентичността им в сайта на художника.

Банкси е британски ъндърграунд графити артист, политически активист и режисьор, чиято самоличност е неизвестна. Около биографията и истинското му име се водят много спорове. Според една от версиите той се казва Робърт или Робин Банкс.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС