СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Троновете“ можело да се проточат в 12 сезона

Шоурънърите* Дейвид Бениоф и Дан Уайс искали само седем сезона, но писателят Джордж Р. Р. Мартин ги убедил за осем

Участници в „Игра на тронове“ триумфират на наградите „Еми“ в понеделник вечерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Троновете“ можело да се проточат в 12 сезона

Участници в „Игра на тронове“ триумфират на наградите „Еми“ в понеделник вечерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Игра на тронове“ ще приключи през 2019-а с излъчването на последния си осми сезон, но създателят на фентъзи сагата „Песен за огън и лед“ Джордж Р. Р. Мартин сподели в интервю, че ако зависеше от него, сериалът би се разпрострял в още три сезона.

„Можеше да продължим до сезони 11, 12 и 13 – каза писателят пред „Варайъти“ по време на раздаването на наградите „Еми“ в понеделник вечерта. – Дейвид и Дан повтарят от около пет сезона, че не могат да направят повече от седем. Накарахме ги да направят още един, но не и повече. Преди около пет години имахме период, в който те искаха да направят седем сезона, а аз държах на десет, но накрая те спечелиха, все пак те работят по екранизацията.“

„Игра на тронове“ получи „Еми“ за най-добър драматичен сериал, с което статуетките на сериала от тази година станаха общо 9, заедно с отличията за креативни и технологични постижения. Лина Хийди (Церсей Ланистър), Николай Костер-Валдау (Джайм Ланистър), Даяна Риг (Олена Тирел) и Питър Диклиндж (Тирион Ланистър) бяха номинирани за актьорската си игра, отличие взе обаче само Динклидж – за трети път в кариерата си.

Колкото до продължение на историите и завръщане във Вестерос, Мартин за пореден път потвърди, че най-обичаните персонажи от „Троновете“ няма да се завърнат, тъй като Кит Харингтън, Емилия Кларк, Питър Динклидж , Мейси Уилямс, Софи Търнър… смятат да се впуснат в нови проекти.

„Знам, че всички актьори, колкото и чудесни да са те, са вече нетърпеливи да влязат в нови роли – коментира Мартин. –Не искат да прекарат целия си живот, играейки една роля – и това е нормално, прекрасно е, че имахме толкова добър актьорски състав.“

Това далеч не означава, че в близкото бъдеще няма да видим нищо от света на „Игра на тронове“ – Мартин добави, че „пет други сериала, пет други предистории в развитие са базирани на други периоди от историята на Вестерос – някои от тях само 100 години преди „Игра на тронове“, други 5 хил. години преди това“.


*Шоурънър е възприетият през XXI век термин за водещ изпълнителен продуцент в холивудските телевизионни сериали, който вече се използва и в Канада, и във Великобритания. Шоурънърът обикновено има най-голям контрол над сериала, като комбинира отговорностите на главен сценарист, изпълнителен продуцент и главен редактор. В киното творческият контрол е основно в ръцете на режисьорите, но в телевизионните сериали шоурънърът е с по-висок ранг от режисьора.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg