Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Тропането на хора, цивилизацията и българщината

Реакции във Фейсбук за нагазилите с народни носии в езерото в Рила

Участници в хорото за Гинес на Фондация „Нашият дом е България“ нагазиха в езеро „Близнака“. Снимка: Фейсбук - Тропането на хора, цивилизацията и българщината

Участници в хорото за Гинес на Фондация „Нашият дом е България“ нагазиха в езеро „Близнака“. Снимка: Фейсбук

Опитът да бъде поставен рекорд на Гинес с най-голямо българско хоро на Рилските езера завърши печално: докара глоба на организаторите от Фондация „Нашият дом е България“ за неспазване на режимите в защитена територия, а също гняв и подигравки в социалните мрежи.

Случката беше през уикенда, а в началото на седмицата от Екоминистерството обявиха, че нагазилите в езерото ще бъдат санкционирани. Но дебатите във Фейсбук не стихват.

Събрахме някои от най-интересните статуси на тема доколко едно хоро на Рилските езера е израз на партиотизъм – и въобще: какво точно е патриотизъм и какво – българщина.

Емил Джасим:

Патриотизмът е като алкохола – в малки дози може да е дори полезен, а човекът, който го е приел, е весел и любвеобвилен. Но когато се прекали с него, както и с алкохола, човек става агресивен, параноичен, нерядко прави глупости и често на другия ден го боли глава. Това важи в пълна степен както за индивидите, така и за цели народи.

Комунистическият режим и последвалият нескопосан преход, за съжаление, отстраниха за дълго време възможността българският национализъм да е граждански, основан на равенството пред закона, споделянето на общи права и свободи, на общи отговорности, а и на споделян икономически просперитет.

Вместо това днес патриотизмът е отвлечен и държан за заложник от популисткия политически проект, който наричам „#Псевдопатриоти за развитие на отбраната, стабилността и традициите“, съкратено – ПРОСТ.

Последователите на тези похитители газят не само Рилските езера, но и законите. Лидерите на тези похитители газят възрожденските идеали за „чиста и свята република“.

Мечтая за патриотизъм, който се основава на ГОРДОСТ от правораздавателната система, от ниските нива на корупция, от високите резултати на всички български ученици и добрата образоватена система, от доброто здравеопазване, от ниските данъци, от добрите условия за бизнес…

ГОРДОСТ, извираща от завистта на чужденците, защото всичко в родината ни е по-добро от навсякъде другаде!

Имам една новина, която може и да е добра – с тропане на хора няма как да постигнем това, а само с работа. Защото трябва да работим всеки ден, за да се гордеем не само с природата и славното ни минало, но и с това как опазваме природата и колко славно настояще имаме, и още по-славно бъдеще градим.

Защото #РодоЛюбие съдържа ЛЮБОВ.

Диана Попова:

Изглежда настъпва моментът за избор между цивилизацията и българщината.

Симптомите са поне от десетилетие – да кажем онова „аз съм прост и вие сте прости“, като по-видимо. Или „искаме си робството“, като заявка на общински власти…

И все пак до кампанията срещу Истанбулската конвенция беше възможно да си цивилизован българин – и това да не поражда противоречия. В тази кампания обаче само привидно бяха противопоставени европейските на българските ценности. По същество бе прокарана разделителна линия между цивилизацията и племето.

В мрачните ми предвиждания линията бързо ще се превърне в пропаст. И за да предотвратя трагизма на бъдещ избор – с поглед в пропастта, го правя сега. И избирам цивилизацията.

Антоанета Цонева:

Прочетох много статуси след хорото в Рилските езера, посветени на това какво е и какво не е патриотизъм. Всъщност става дума за съвсем друго – да имаш чувство за мярка и вкус, не е част от темата, възпитава се и се отглежда – внимателно и търпеливо, иначе всеки може да практикува патриотизъм, както намери за добре, стига да не руши, да не замърсява и да спазва правилата – въпрос на стил, както се казва… Просто е.

Марина Христова:

Обичам българското хоро, обичам Рила и приказните ѝ езера, но не понасям български цирк, потопен в езерата! Да обичаш България и да цениш традициите ѝ означава на първо място любов и на второ място да забравиш егото си в името на България, а да нацамбуркаш с народни носии в езерата, които трябва да се пазят от всякакво замърсяване, не е нито едно от двете! Мега простотия и срам заради неграмотните егоманиаци! Ако го нямаше лифтът, тези нямаше да могат да се доберат дотам.

Весела Ангелова:

Като ми кажат, че тропането на хоро в Казанлъшката гробница (примерно) било проява на партиотизъм и българщинà, ми става нещо. За мен проява на патриотизъм биха били (изреждам произволно) разделното изхвърляне на боклука и редовното му извозване; чисти улици; читаво здравеопазване; наличие на бензацилин в аптеките и наличие на аптеки в селата; осъдени за корупция; разнищване на бакиите на „Лукойл“; осъвременяване на учебната програма и промяна на методиката на преподаване; поне двуцифрена разкриваемост на престъпления… Ей такива неща. И по някое хоро на известен фолклорен фестивал, на сватба или на празник. За съжаление обаче, състезанието по най-голямо хоро в центъра на Дюселдорф например се оказа единствената измерителна единица за българщинà по системата Си. Дет’ се вика, може да потънем, но поне ще е докат’ тропаме „Бяла роза“.

Имам идея. Най-масово варене на лютеница по носии в Колизеума. За Гинес.

Теодор Михайлов:

Патриотизъм за мен е:

Да не си хвърляш фаса през прозореца;

Да спираш на пешеходна пътека;

Да помагаш на по-слабите;

Да не търпиш някой да издевателства над хора или животни;

Да не гласуваш за мазни корумпета;

Да си възпитан;

Да си взимаш душ поне веднъж дневно;

Да четеш книги и да не спираш да учиш нови неща;

Да участваш с време и/или средства в каузи, които няма да ти донесат нищо в замяна;

Да не правиш нещо на някой, което не искаш да направи някой на теб.

Мога и още, но вие продължете, щото патриотизмът го отвлякоха Воленовалериевците, а.к.а. Ганьовците в носии и се опитват да го удавят в Седемте рилски езера, докато ние се чешем тук.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС