Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Труд“ издава „Винету“

Приключенският роман на Карл Май в поредицата „Любимите книжки за момчета и момичета“

Книгите за Винету стават толкова популярни, че от 1938-а насам започва редовното провеждане на Фестивал на Карл Май.  - „Труд“ издава „Винету“

Книгите за Винету стават толкова популярни, че от 1938-а насам започва редовното провеждане на Фестивал на Карл Май.

Един от най-известните приключенски романи, „Винету“ на Карл Май, е с ново издание на български език. Книгата ще е на пазара от другата седмица, под знака на издателство „Труд“, които я включват в поредицата си „Любимите книжки за момчета и момичета“. Романът е в добре познатия превод на Веселин Радков от 80-те години.

VinetuИсторията на Карл Май се разказва от името на Олд Шетърхенд – който по-късно става кръвен брат на водача на апачите Винету. След първоначалното бурно запознанство, между двамата започва истинско приятелство. Лидерът на племето апачи загубва своя баща и своята сестра, убити от белокожия бандит  Сантер. А романът държи читателите си в напрежение до самия край. Героите доказват бойните си умения, но също така са изпълнени от състрадание към другите човешки същества.

Популярността на поредицата за Винету се дължи в голяма степен на това, че възбужда фантазиите на европейците, които в началото на миналия век са изпитвали смесени емоции към индианските племена и живота на неизследваната Америка.

Книгите стават толкова популярни, че от 1938-а насам започва редовното провеждане на Фестивал на Карл Май. Първият се провежда в Ратен, Саксония. В Източна Германия провеждането закъснява чак до 1984 г. Но най-известен си остава Фестивалът на Карл Май в Бад Зегеберг.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През 60-те години на миналия век Винету „обединява” европейците в може би най-популярните филми за героя, дело на френския актьор Пиер Брис с екип от Италия, Франция, Германия и Сърбия. В България и в бившите социалистически страни особено популярен е Гойко Митич в изпълнение на ролите на знаменити индиански вождове. През 1963 г. той играе редом до Пиер Брис и си печели прозвището Източния Винету.

У нас новото издание на „Труд“ включва само първия роман от трилогията на Май. Другите обаче са излизали в поредицата „Златни детски книги“, които са налични на пазара.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах