Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Труд“ като ферма за домашни животни, според Минеков

Министърът на културата сравни вестника с апартамент, пълен с „кокошки, петли, пуйки, магаре и млекодайна овца“

Министърът на културата Велислав Минеков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - „Труд“ като ферма за домашни животни, според Минеков

Министърът на културата Велислав Минеков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

С ферма в апартамент сравни министърът на културата ситуацията с вестник „Труд“ днес в Народното събрание в отговор на въпроси на депутати. Видео с цветистата метафора на професора по скулптура бе публикувано в профила му във Фейсбук.

В опит да обясни какво се е случило с договора за наем в Музея за социалистическо изкуство, министърът описа история на сложни наемателски отношения, при които редовният наемател допуска в наетия имот „кокошки, петли, пуйки, магаре и млекодайна овца“, собственост на трето лице. Фермата с домашни животни е алегория за вестник „Труд“, собственост на Петьо Христов Блъсков, баща на редовния наемател на помещенията Петьо Петьов Блъсков.

Ето и какво точно каза пред депутатите проф. Минеков:

„Представете си, че аз ви отдавам моя апартамент под наем с договор, без право да го преотдавате. Наемът би трябвало да бъде 1000 лева, но тъй като вие сте юрист, към когото мога да се обърна, тъй като вие сте част от Народното събрание, аз ще ви го дам за 100 лева вместо за 1000. След това обаче се случват неща, които са необясними. Вие каните в апартамента ваш далечен роднина. Той пристига в апартамента не сам, а заедно с домашните си животни. Там на балкона настанява кокошки, петли, пуйки. Вътре в апартамента е неговото магаре, неговата млекодайна овца. На всичкото отгоре аз трябва да ви охранявам безплатно, за да не стане овцата курбан. И не само това, но вие не си плащате и тези 100 лева, не си плащате електричеството, не си плащате водата, не си плащате отоплението. И в този миг вие въставате и казвате: „Минеков мрази животните. Той забрани на кокошките, петлите и пуйките да пеят, на магарето да реве и на овцата да блее“.

Преди известно време стана ясно, че редакцията на в. „Труд“ трябва да напусне помещенията, които използва в Музея на социалистическото изкуство, тъй като фирмата наемател дължи на Министерството на културата около 150 хил. лв. Договорът е сключен с фирма, собственост на сина на главния редактор, като договорът не допуска преотдаване на наетите офиси.

Вижте още: БЛЪСКОВ: ВЕСТНИК „ТРУД“ ЩЕ СПРЕ ДА СЪЩЕСТВУВА, АКО ГО ИЗГОНЯТ ОТ МУЗЕЯ

МИНЕКОВ: „ТРУД“ НЯМА ДОГОВОР С МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА, ДЪЛЖИМИ СА БЛИЗО 150 ХИЛ. ЛВ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах