POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трудно за понасяне изкуство?

Страх от голото мъжко тяло в Софийска градска галерия

Табелката, забраняваща на деца под 12 г. да разгледат изложбата „Голото мъжко тяло“ в Софийската градска галерия. Снимка: Авторът - Трудно за понасяне изкуство?

Табелката, забраняваща на деца под 12 г. да разгледат изложбата „Голото мъжко тяло“ в Софийската градска галерия. Снимка: Авторът

„Изложбата „Голото мъжко тяло 1856—1944“ не се препоръчва на лица под 12 г.“

Табелка с този надпис (но с главни букви) стои до касата на Софийската градска художествена галерия още откриването на въпросната експозиция. 

Разбираме, че досега у нас такава изложба не е правена. Сигурно никой не е желаел възмутени реакции на родители с предмодерни разбирания за позволеното в изкуството, влезли да видят някой красив залез или натюрморт с чепка грозде, но попаднали по погрешка на нещо по-различно.

Разбираме, че в галерията са решили да се презастраховат с горната препоръка, като оставят на родителите да преценят дали децата им ще могат да понесат гледката на художествено изобразени голи мъжки тела, като тези, с които изкуството изобилства още от Античността, през Ренесанса, до съвременното изкуство.

Не разбираме обаче защо изложбата не се препоръчва на деца до 12, а не до 14 или 16 години. Не разбираме защо децата в най-големите световни музеи (също и в учебниците по изобразително изкуство), а и по улиците на някои от най-красивите градове в света, могат да гледат великите произведения на Праксител, Микеланджело, Леонардо, Караваджо, Донатело, Роден… до Лушън Фройд без никакви препоръки.

Но най-вече не разбираме защо когато гледаме изложби с голи женски тела, никога не е имало подобни предупреждения и препоръки. Дано и да няма.

Поводът за този текст не е само табелката до касата. Преди няколко дни жена, разглеждала изложбата със седемгодишната си дъщеря, е получила настоятелни забележки от уредници в галерия, че експонатите не са подходящи за детето. Така препоръката е била на път да се превърне в забрана. Забрана от тези, което може би са били нещо естествено в някои други общества и през някои други епохи, но не и в Европа през 2017 г.

Пламен Петров, уредник в галерията, ни обясни, че е запознат със случая и подобно отношение няма да се повтори. Дано.


Вижте още: ОТСЪСТВИЕТО НА ГОЛИЯ МЪЖ В ИЗОБРАЗИТЕЛНОТО ИЗКУСТВО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg