Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Трупът на Франко ще бъде изнесен от мемориала на жертвите му

Останките на диктатора ще бъдат извадени от мавзолея и препогребани

Мемориалният комплекс „Долината на падналите“, в който се намира гробницата на Франсиско Франко. Снимка: Уикипедия - Трупът на Франко ще бъде изнесен от мемориала на жертвите му

Мемориалният комплекс „Долината на падналите“, в който се намира гробницата на Франсиско Франко. Снимка: Уикипедия

Испанското социалистическо правителство е взело решение да ексхумира останките на диктатора Франко и да ги изнесе от мавзолея в „Долината на падналите“, съобщава изданието „The Local“.

Мемориалът е бил построен по заповед на Франсиско Франко, който е погребан там заедно с Хосе Антонио Примо де Ривера (учредителя на „Испанската фаланга“) и още 33 872 души, паднали убити от двете страни по време на Испанската гражданска война. Според социалистите, мемориалът е трябвало да стане „място за помирение“ на страната, но тя все още не е преодоляла напълно своето фашистко минало.

Конкретна дата засега не можем да съобщим, но ще направим това много скоро – поясни новият премиер на страната Педро Санчес. – Испания не може да допусне съществуването на символи, разделящи гражданите на страната. Такива паметници са немислими в Германия или Италия, в нашата страна също не трябва да ги има.“

Пренасянето на останките на диктатора в гробището е предмет на отдавнашни спорове в испанското общество. През 2017 г. въпросът беше поставен на гласуване в парламента. Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) се изказа за изваждане на трупа на диктатора от мавзолея през 2013 г., докато бе в опозиция след изборното си поражение от 2011-а. Тогава, по данни от социологическите проучвания, „за“ изнасянето на останките са били повече от половината граждани на страната, но инициативата не бе реализирана.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

През 2007 г. в Испания бе приет закон „За историческата памет“, според който „Долината на падналите“ стана мемориал на жертвите на франкизма. Улиците, наречени в негово име, бяха преименувани, а статуите му демонтирани. Но мемориалът все още привлича почитатели на диктатора и неговото управление. Фондация „Франсиско Франко“ ежегодно организира в мавзолея церемонии в памет на  генералисимуса.

През 1936 г. Франсиско Франко извършва военен преврат и започва гражданска война срещу републиканското правителство с подкрепата на нацистка Германия и фашистка Италия. След победата във войната той установява в Испания десен тоталитарен режим. Във Втората световна война Испания запазва неутралитет, но след поражението на държавите от Оста Франко предоставя убежище на много бегълци нацистки престъпници. Репресиите срещу политическите противници на режима Франко продължава до смъртта си през 1975 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах