Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трус в Националния филмов център, Евгений Михайлов подаде оставка

Една оставка не е достатъчна. Трябва да се отменят резултатите от последната сесия, твърдят кинаджии

Евгений Михайлов подаде оставка като шеф на комисията за киносубсидии към НФЦ. Но дали това е достатъчно, или ще обявят резултатите от последната сесия за невалидни? - Трус в Националния филмов център, Евгений Михайлов подаде оставка

Евгений Михайлов подаде оставка като шеф на комисията за киносубсидии към НФЦ. Но дали това е достатъчно, или ще обявят резултатите от последната сесия за невалидни?

Евгений Михайлов – шеф на Комисията за игрално кино към Националния филмов център, подаде оставка. Режисьорът Людмил Тодоров („Любовното лято на един льохман“, „Шивачки“) го уличи в „преписване“ от критичката Геновева Димитрова. Мотивите на двамата за филмите, които са оценявали на последната сесия за субсидии, са като извадени под индиго.

Вижте текста, който касае филма на Людмил Тодоров „Погребение“ и е дословен и при двамата: „Разказан в минало време, сценарият е конструиран умело, балансирайки между летаргия и експанзия, сакралност и игра, а линеарният наратив е пробиван от сънища (визиони)“.

В опит да се защити Михайлов се оправда с липса на време да ги напише сам и обвини българското кино, че е гнездо на оси.

Геновева Димитрова твърди, че Михайлов й е присвоил мотивите: „Обстоятелството, че мои мотиви в оценъчните карти на комисията за игрално кино се оказаха и в картите на председателя й Евгений Михайлов, ме вкара в кошмар. Заради това безобразие се оказах в абсурдна ситуация. От една страна, съм изпълнила задълженията си като член на комисията. От друга – присвояването на мои аргументации даде повод на неспечелили субсидия да се нахвърлят върху ми като към участник в конспирация, подлагайки на съмнение професионализма и почтеността ми. За всичките 23 години, откакто съм в „Култура“, пристрастието ми към българското кино е многократно документирано. И не ми е хрумвало, че мога да стана обект на подобна агресия“.

Въпреки оправданията, в петък Евгений Михайлов е подал молба за напускане пред временно изпълняващия длъжността на НФЦ Георги Чолаков. Но една оставка не е достатъчна, за да има справедливост, резултатите от сесията трябва да бъдат отменени, убедени са в киногилдията. 

Следващата седмица предстои заседание на Националния съвет за кино, на което вероятно ще бъде решено дали ще бъдат приети за валидни резултатите от последната сесия на НФЦ.

Междувременно сестрите Милена и Невена Андонова, чийто проект не е получил одобрение, са подали жалба в Софийския административен съд, с която оспорват резултатите от сесията. Жалби има от още двама отпаднали от състезанието.

На последното раздаване на пари от НФЦ шанс за максимално финансиране получи проектът за пълнометражен филм на Николай Волев „Извън пътя”. А в киносредите е добре известно близкото приятелство между Волев и Михайлов.

Недоволство от резултатите от сесията на НФЦ избухна още преди откритието на Людмил Тодоров за „пищовите“. Режисьорът Виктор Божинов разкри гнева си от продължаващата шуробажанащина при раздаването на дотациите за кино. Сега обаче, когато вече може би има доказателство за връзкарство във Филмовия център, яростта на кандидатите за държавна субсидия вероятно ще е невиждана. Защото достъп до тези пари имат малцина и то все едни и същи. А филмите, които произвеждат, се гледат само от роднините им.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90