СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трусове в Софийска филхармония, шефът им пред конкурс

Защо Явор Димитров уволни заместника си?

Подписката на музикантите срещу директора им Явор Димитров не била подкрепена от диригентите Мартин Пантелеев и Любка Гутенберг. - Трусове в Софийска филхармония, шефът им пред конкурс

Подписката на музикантите срещу директора им Явор Димитров не била подкрепена от диригентите Мартин Пантелеев и Любка Гутенберг.

Трусове люлеят Софийската филхармония след уволнението на заместник-директора Любомир Миролесков. Той бе дясната ръка на директора на елитния оркестър Явор Димитров и отстраняването му е изключително мистериозно за цялата музикална гилдия. 

Миролесков заявил пред колеги, че заповедта за уволнение му била връчена без обяснения. А самият Димитров не е дал каквито и да е разяснения по случая – според подчинените му той никога не считал за нужно да им обяснява решенията си. Очевидци обаче твърдят, че между двамата е имало голям скандал…

Според запознати в основата на конфликта е притеснението на Димитров дали ще остане директор на Филхармонията, защото мандатът му изтича в края на годината. В момента тече третият му мандат начело на националния институт.

Музикантите негодуват срещу Явор Димитров, защото не настоява пред Министерството на културата за увеличение на заплатите им.

Музикантите негодуват срещу Явор Димитров, защото не настоява пред Министерството на културата за увеличение на заплатите им.

В началото на този сезон оркестърът прати подписка срещу директора си в Министерството на културата. Музикантите се оплакали, че началникът им не полага усилия да подобри условията им за работа, не смятал за нужно да настоява за повишение на заплатите им и дори не общувал с тях. Достъп до Димитров нямал никой от оркестрантите, проблемите им разрешавал единствено заместникът му Миролесков. Димитров бил виждан от подчинените си единствено по време на концерти, на които заемал мястото си в официалната ложа. Подписката обаче не била взета под внимание, защото неочаквано в защита на Димитров се явили диригентите на Филхармонията Мартин Пантелеев и Любка Гутенберг.

Музиканти твърдят, че Димитров подозирал Миролесков, че е говорил срещу него в Министерството на културата. Казват, че никой във Филхармонията не смее да каже нещо зад гърба на Шефа, а и въобще да му се мярка пред очите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

ДС