Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Трябва ли да се радваме, ако спечелим Евровизия?

Чуждо издание спряга Кристиан Костов за победител

Според лондонското издание „Метро“, козът на Кристиан Костов на „Евровизия“ е фактът, че е роден в Русия. Снимка: „Вирджиния рекърдс“ - Трябва ли да се радваме, ако спечелим Евровизия?

Според лондонското издание „Метро“, козът на Кристиан Костов на „Евровизия“ е фактът, че е роден в Русия. Снимка: „Вирджиния рекърдс“

Дълъг и задълбочен анализ за шансовете на българския участник в „Евровизия“ Кристиан Костов да спечели международното състезание публикува лондонското издание „Метро“. Макар да не сме чак толкова уверени в шансовете на Кристиян да се класира първи или дори втори – не за друго, а заради липсата на ясен професионален критерий при определянето на победителите, фактът, че британците се интересуват толкова много от нашия изпълнител, заслужава внимание. 

Докато в Киев текат последните подготовки и започват първите репетиции, все повече фенове се съгласяват с букмейкърите, според които България може да се изправи срещу Италия в битката за титлата на „Евровизия 2017“. На състезанието Кристиан Костов ще ни представи с песента Beautiful Mess. Жребият определи той да излезе на сцената във втората конкурсна вечер на 11 май.

Според „Метро“, Костов ще бъде първият състезател, роден през XXI век, който ще пее на „Евровизия“ (всъщност 2000 г., когато е роден нашият представител, е последната от ХХ век, а не първата от XXI). Той наистина е най-младият участник, само на 17 е, но това, което му липсва като опит, Костов компенсира с вокална мощ.

Италия все още води в залозите, но разликата с България паднала рязко след „невероятното изпълнение на живо“ на Костов на Лондонското евровизионно парти по-рано този месец, когато Белгия, Швеция и Португалия се оказаха на трето, четвърто и пето място след Италия и България.

Любопитна особеност на тазгодишната „Евровизия“ е, че и четиримата големи фаворити са мъже, но Костов има бонус – младостта и гласа си, които биха могли да му помогнат да изпревари конурентите си – въпреки че италианецът Франческо Габана и неговата танцуваща маймуна няма да се дадат лесно.

Според „Метро“, обаче, Кристиян има друг един коз, който нито една маймуна не би могла да надцака – той е роден в Русия и е участвал в руско музикално телевизионно състезание. Както знаем, тази година Русия няма да участва на „Евровизия“. Според лондонското издание, това е щастливо стечение на обстоятелствата за България, защото руснаците от бившите съветски републики, които по традиция гласуват за Русия, в нейно отсъствие ще пренасочат гласовете си към българския участник.

Съвсем скоро предстои да видим дали наистина ще стане така, но това повдига един много важен принципен въпрос. И той е следният: трябва ли да се радваме, ако Кристиян Костов спечели „Евровизия“ по геополитически причини, или една победа без гласове от страните с големи групи руснаци ще бъде по-ценна?

А не може ли да допуснем, че те ще гласуват за него, защото наистина го харесват? Разбира се, че можем, но дори да е точно така, винаги ще остане едно съмнение и едно неприятно чувство. И това е основната слабост на „Евровизия“: Доброто намерение да служи на сближаването между народите често се изражда в тъкмо обратното, а в това няма никаква музика. Но очевидно има много пари – затова има и „Евровизия“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg