Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Цъфтящият вишнев фронт достигна София (снимки)

Всяка пролет народът на Божествените острови с удоволствие следи новините за постепенното разцъфтяване на сакурата из Япония. Вишневите дървета се покриха с цвят и у нас

Снимки: Емил Георгиев - Цъфтящият вишнев фронт достигна София (снимки)

Снимки: Емил Георгиев

„Налюбувах се
на вишневия цвят.
Чак вратът ме боли…”

Така говори класическият японски поет Соин. Мен обаче дори сърцето не ме заболя при традиционната мисъл за нетрайността на вишневия цвят. Дръвчетата пред Синода и Народната библиотека се покриха в бяло и бледорозово, а вашият покорен бургундист си помисли, че истинското българско хайку би трябвало да гласи:

И джанката е
цяла в снежни цветчета –
предвкусвам ракийка.

Нарушението на правилото за пет срички в последния стих е само от вълнение пред това неземно удоволствие, предусещано по каравеловски в сянката на разцъфтялото дръвче. Но по-горе неправилно казах „бургундист”: ако ще се придържам към джанките, трябва да бъда джанковист, а ако ще е към вишните – хейанист, от старото име на някогашната японска столица, където за първи път хората с изискан вкус са се отдали на любуване на прекрасните пролетни дървета.

Макар да не го знае, и авторът на снимките е хейанист. Вижте кадрите на Емо-но Георгиев:

1 2Следваща страница

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg