Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Църква от XIV в. в Истанбул отвори врати като джамия

Фреските и мозайките от византийско време не са скрити от посетителите

Една от най-красивите християнски църкви в Истанбул от 1945 до 2020 г. е била музей. Снимка: Уикипедия - Църква от XIV в. в Истанбул отвори врати като джамия

Една от най-красивите християнски църкви в Истанбул от 1945 до 2020 г. е била музей. Снимка: Уикипедия

Църквата „Христос Спасител“ от манастира в Хора, Истанбул, отвори врати след реставрация като джамия „Карие“, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

Църквата в манастирския комплекс е една от най-красивите религиозни сгради от времето на Византия. Първоначално е била построена през XI век, но скоро след това паднала. Възстановяването ù отнело две столетия и в началото на XIV в. храмът отворил врати в сегашния си вид. Интериорът му е изпълнен с фрески и мозайки, шедьоври на епохата на Палеологовия ренесанс.

След падането на Константинопол през 1453 г. църквата е била превърната в джамия, а през 1945 г. е станала музей.

През 2020 г. турските власти обявиха, че след реставрация „Христос Спасител“ отново ще стане джамия. Сега, когато „Карие“ отвори врати, стана ясно, че въпреки новата ù функция, византийските шедьоври не са скрити от посетителите, с изключение на изображенията на Христос и Богородица в нефа, днес превърнат в мъжка зала за молитви. Все пак фреските не са заличени, а само скрити зад завеси, които ще бъдат отваряни, когато не е време за молитва.

Куполът на превърнатата в джамия църква. Снимка: Takeaway/Уикипедия

През 2020 г. храмът „Света София” в Истанбул също стана действаща джамия – по-малко от век, след като Кемал Ататюрк през 1934 г. я превръща в музей, символ на мира и разбирателството между хората от различни религии.

Вижте още: ЗАБУЛЕНИЯТ ХРАМ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС