Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Църква в Тексас добави в мюзикъла „Хамилтън” разкаяние за бисексуалност

Авторът на едно от най-успешните сценични произведения в света ще съди църковната институция

Авторът Лин Мануел Миранда в ролята на Александър Хамилтън. Снимка: Стопкадър - Църква в Тексас добави в мюзикъла „Хамилтън” разкаяние за бисексуалност

Авторът Лин Мануел Миранда в ролята на Александър Хамилтън. Снимка: Стопкадър

Църква в Тексас се извини на създателя на мюзикъла „Хамилтън“ Лин Мануел Миранда за непозволена промяна в текста и музиката на произведението, съобщава Би Би Си. В изпълнението на любителски състав в църквата „The Door“ в Макалън, Тексас, музикалната пиеса е била допълнена с препратки към Исус и християнството. Лин Мануел Миранда възнамерява да заведе дело за нарушаване на авторския замисъл.

В църковното представление е добавена сцена, в която Александър Хамилтън се разкайва за своята бисексуалност, както и проповед, приканваща онези, които „се борят с хомосексуалността“, да се обърнат за помощ към Бог и църквата.

След като научава за промените, Миранда излиза с изявление, в което се казва, че неговото произведение „отстоява толерантност, състрадание, приобщаване и особено правата на ЛГБТК общността“.

В публикация в Инстаграм църквата в Тексас признава, че никога не е получавала разрешение да „продуцира, инсценира, възпроизвежда или променя“ Хамилтън. Представителите на институцията публично обещават да унищожат всички записи и изображения на спектакъла и са готови да платят щетите.

Говорител на основния продуцентски екип на „Хамилтън“, цитиран от „Ню Йорк Таймс“, заяви, че обезщетението ще бъде дарено на South Texas Equality Project, коалиция от организации, които подкрепят ЛГБТК общността и приятелски настроените към ЛГБТК фирми в Южен Тексас.

Мюзикълът „Хамилтън“ от премиерата си през 2015 г. до днес е едно от най-гледаните сценични произведения в света и е носител на множество награди. В него се разказва историята на основателя на САЩ Александър Хамилтън. Екранизацията му от 2020 г., дело на „Дисни“, се превърна в един от най-стриймваните филми на годината.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС