Църквите в Рим затвориха

За пръв път в историята на католическата църква

Главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Църквите в Рим затвориха

Главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Римската епархия издаде директива, с която обяви пълното затваряне на всички църкви в италианската столица до 3 април, съобщи католическият сайт „Crux“. Заповедта на италианското правителство ограничаваше само общите меси, но остави храмовете отворени за лични посещения. Сега главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април – 10 дни преди католическия Великден, който тази година ще бъде на 12 април.

Църковният историк отец Йоханес Грое от Римския университет „Санта Кроче“ заявява пред медията, че това се случва за пръв път в историята на католическата църква. Но мярката среща одобрение, защото се знае, че по време на предходни епидемии хората са се събирали в църквите да се молят и това е подпомагало допълнителното им заразяване.

В разпореждането си кардинал Де Донатис цитира думите на Иисус от Евангелието на Матей:

„Където са събрани двама или трима в мое име, аз съм сред тях“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

И допълва, че всеки дом е малка църква.

Вижте още: СЛУЖБИТЕ ОКОЛО ВЕЛИКДЕН НЕ СЕ ОТМЕНЯТ: В ХРАМА ЗАРАЗИ НЕ СЕ ПРЕДАВАТ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи