Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Църквите в Рим затвориха

За пръв път в историята на католическата църква

Главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Църквите в Рим затвориха

Главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Римската епархия издаде директива, с която обяви пълното затваряне на всички църкви в италианската столица до 3 април, съобщи католическият сайт „Crux“. Заповедта на италианското правителство ограничаваше само общите меси, но остави храмовете отворени за лични посещения. Сега главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април – 10 дни преди католическия Великден, който тази година ще бъде на 12 април.

Църковният историк отец Йоханес Грое от Римския университет „Санта Кроче“ заявява пред медията, че това се случва за пръв път в историята на католическата църква. Но мярката среща одобрение, защото се знае, че по време на предходни епидемии хората са се събирали в църквите да се молят и това е подпомагало допълнителното им заразяване.

В разпореждането си кардинал Де Донатис цитира думите на Иисус от Евангелието на Матей:

„Където са събрани двама или трима в мое име, аз съм сред тях“.

И допълва, че всеки дом е малка църква.

Вижте още: СЛУЖБИТЕ ОКОЛО ВЕЛИКДЕН НЕ СЕ ОТМЕНЯТ: В ХРАМА ЗАРАЗИ НЕ СЕ ПРЕДАВАТ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg