Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Църквите в Рим затвориха

За пръв път в историята на католическата църква

Главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Църквите в Рим затвориха

Главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Римската епархия издаде директива, с която обяви пълното затваряне на всички църкви в италианската столица до 3 април, съобщи католическият сайт „Crux“. Заповедта на италианското правителство ограничаваше само общите меси, но остави храмовете отворени за лични посещения. Сега главният викарий на Рим кардинал Анджело де Донатис издаде разпореждане да се затворят изцяло вратите на църквите до 3 април – 10 дни преди католическия Великден, който тази година ще бъде на 12 април.

Църковният историк отец Йоханес Грое от Римския университет „Санта Кроче“ заявява пред медията, че това се случва за пръв път в историята на католическата църква. Но мярката среща одобрение, защото се знае, че по време на предходни епидемии хората са се събирали в църквите да се молят и това е подпомагало допълнителното им заразяване.

В разпореждането си кардинал Де Донатис цитира думите на Иисус от Евангелието на Матей:

„Където са събрани двама или трима в мое име, аз съм сред тях“.

И допълва, че всеки дом е малка църква.

Вижте още: СЛУЖБИТЕ ОКОЛО ВЕЛИКДЕН НЕ СЕ ОТМЕНЯТ: В ХРАМА ЗАРАЗИ НЕ СЕ ПРЕДАВАТ

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах