Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Царят се събра с карикатуристите си

Симеон Втори сам откри изложбата с карикатурите си. Снимки: Румен Добрев - Царят се събра с карикатуристите си

Симеон Втори сам откри изложбата с карикатурите си. Снимки: Румен Добрев

Монарсите имат чувство за хумор, в това ни убеждава Симеон Втори, който откри тази вечер изложба със свои карикатури в столичната галерия „Кредо Бонум“. Инициатор на експозицията е самият герой от шаржовете, изобразяван основно по времето, когато беше министър-председател.

Повечето карикатури са били публикувани във вестниците, Царят ги е купувал от авторите или рисунките просто са били изрязвани от изданията. Показаните карикатури са около стотина – на български и на чужди автори като румънеца Щефан Попа. Сред най-ценните са три шаржа на Борис Димовски, рисувани от него през 1990 г., когато монархът все още е в изгнание. Там са още работи на Тодор Цонев, Христо Комарницки, Ивайло Нинов,Чавдар Николов, Ивайло Цветков, Румен Статков, Христо Куртев, Анатолий Станкулов.

На откриването авторите се събраха с някои от героите през годините в карикатурите си – Гиньо Ганев, Огнян Герджиков, Даниел Вълчев, Красимир Велчев… Онези, които не дойдоха, присъстваха „задочно“ – чрез изображенията на стените.

4

5

6

7

9

16

21

14

15

22

19

23

24

26

20

17

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС