Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Целият състав на Кюстендилския театър е съкратен

Заради извънредното положение са намалели приходите на общината, обяснява кметът на града

Трупата разчита да бъде назначена отново след края на извънредното положение. Снимка: Общински театър - Кюстендил - Целият състав на Кюстендилския театър е съкратен

Трупата разчита да бъде назначена отново след края на извънредното положение. Снимка: Общински театър - Кюстендил

Съкратен е целият екип на общинския театър в Кюстендил, съобщи Българското национално радио, позовавайки се на кмета на града Петър Паунов.

Причината, обяснява кметът, е, че заради извънредното положение са намалели приходите на общината, която издържа и театъра.

Уволнението на всички хора, работещи в театъра – актьори, администрация, технически състав – става на фона на активните действия на Министерство на културата и професионалните гилдии за преодоляване на последствията от извънредното положение за най-застрашените от него – работещите в областта на културата.

Единствените, които остават на работа в Кюстендилския театър, са директорът Чавдар Ненов и едно техническо лице, което да се грижи за сградата и оборудването.

Фантастико

На 8 май съкратените ще трябва да се регистрират като безработни на борсата и ще взимат 60% от заплатата си като обезщетение. Те разчитат, че след края на извънредното положение, ще бъдат назначени отново, както им е обещал в устен разговор директорът.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Младост

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах